International

Mogulul cazinourilor din Statele Unite dat în judecată și acuzat de lobby pentru Trump, în numele Chinei

Mogulul cazinourilor din Statele Unite dat în judecată și acuzat de lobby pentru Trump, în numele Chinei
Foto: New York Times

Departamentul de Justiție l-a dat în judecată pe fostul mogul al cazinourilor Stephen Wynn, afirmând că acesta a făcut cereri repetate în numele guvernului chinez către Donald J. Trump, pe când acesta din urmă era președinte al Statelor Unite.

Mogulul cazinourilor din Statele Unite dat în judecată și acuzat de lobby pentru Trump, în numele Chinei

Justiția americană cere, astăzi, înregistrarea afacerilor lui Wynn ca ”agent străin”. SUA îl acuză pe Steve Wynn că face lobby pentru Trump, în numele Chinei. Departamentul de Justiție a declarat că, servind ca intermediar pentru guvernul chinez, ”Wynn a acționat ca agent străin și trebuie să se înregistreze, prin urmare, sub această formă prevăzută de lege” (Legea privind înregistrarea agenților străini din 2018), după cum titrează New York Times.

Chiar dacă oficialii din justiție au cerut, acesta a refuzat să se conformeze legii.

„Evident, nu am fost de acord cu Departamentul de Justiție, motiv pentru care nu m-am înregistrat”, a declarat Wynn, într-un mesaj, pentru The New York Times. El a mai adăugat, totodată, că va lăsa problema în seama avocatului său și că nu va face alte comentarii.

În 2017, Wynn l-a determinat pe Trump să deporteze un om de afaceri chinez care a cerut, anterior, azil în Statele Unite, potrivit procesului despre care și presa a vorbit în acea perioadă. La acea vreme, Wynn era președintele financiar al Comitetului Național Republican, un rol pentru care fusese numit chiar de către Trump.

Procurorii americani îl acuză pe Wynn că a abordat subiectul de mai multe ori, inclusiv ”la o cină privată cu Trump și alți oficiali ai administrației la sfârșitul lunii iunie 2017, context în care domnul Trump i-a spus domnului Wynn că va analiza problema”, potrivit datelor prezentate în timpul procesului.

Procesul îl prezintă pe Wynn ca fiind un susținător al propriilor interese în Macao, o regiune din China cunoscută pentru cazinourile sale, despre care se știe că a fost esențială pentru afacerile lui Wynn. Acesta a demisionat din funcția de președinte și director general al companiei sale, Wynn Resorts, în 2018, după ce a fost acuzat de comportament sexual nepotrivit. De asemenea, el a renunțat la funcția de președinte financiar al R.N.C.

Legea privind înregistrarea agenților străini (Foreign Agents Registration Act sau FARA) impune persoanelor care fac lobby sau furnizează servicii de relații publice pentru guverne străine să dezvăluie aceste activități Departamentului de Justiție. Această prevedere legală a rămas, însă, în mare parte neaplicată, timp de zeci de ani.