Actual International

Negocierile privind armele strategice între Rusia și SUA au eșuat. O întâlnire programată a fost amânată unilaterial

Negocierile privind armele strategice între Rusia și SUA au eșuat. O întâlnire programată a fost amânată unilaterial
Infoactual

Discuțiile privind armele strategice, care trebuiau să aibă loc începând cu 29 noiembrie 2022, între Rusia și SUA au eșuat, potrivit presei din Rusia. Ce s-a întâmplat mai exact, în cele ce urmează.

Negocierile privind armele strategice între Rusia și SUA au eșuat. O întâlnire programată a fost amânată unilaterial

Site-ul de știri Komersant a relatat luni, 28 noiembrie, că Ambasada SUA la Moscova i-a informat că „Rusia a amânat unilateral întâlnirea spunând că va oferi noi date”.

Întâlnirea trebuia să aibă loc la Cairo în perioada 29 noiembrie – 6 decembrie 2022, când părțile intenționau să discute despre revendicările reciproce în cadrul tratatului bilateral de securitate.

Cheia întâlnirii era acordul privind reluarea inspecțiilor la fața locului, scrie presa externă.

Ministerul rus de Externe a confirmat amânarea pentru Kommersant, dar nu a oferit niciun motiv pentru această decizie.

Continuarea discuțiilor dintre cele două țări a fost considerată esențială pentru securitatea globală, precum și pentru a merge într-o oarecare măsură spre rezolvarea problemei din Ucraina. Întâlnirea privind tratatul START urma să aibă loc la Cairo, deoarece Elveția nu mai este considerată o țară neutră de către Rusia, după ce aceasta a impus propriile sancțiuni asupra țării în urma invaziei vecinului său.

Tratatul START este în vigoare de mai bine de zece ani, intrând în vigoare din 5 februarie 2011. Considerat un tratat important pentru pacea mondială, acesta a fost conceput pentru a opri proliferarea nucleară, ambele țări acceptând să își reducă arsenalul nuclear.

Acest tratat a permis, de asemenea, inspecții reciproce și prevede organizarea de reuniuni de două ori pe an, în cadrul cărora pot fi discutate probleme de securitate.

Ultima întâlnire dintre cele două state a avut loc în octombrie 2021, în urmă cu mai bine de un an.

Deși sunt permise până la 18 inspecții de fiecare parte anual, nu a avut loc nicio inspecție de când au fost puse în aplicare restricțiile COVID-19.

În urma invaziei Ucrainei, SUA au dorit să efectueze o inspecție mai completă decât de obicei, ceea ce Rusia a văzut ca pe o provocare și, ca urmare, a suspendat discuțiile.

La vremea respectivă, un purtător de cuvânt rus, Serghei Ryabkov, a dat vina pe sancțiuni și pe închiderea rutelor aeriene sigure pentru personalul rus ca fiind motivul întreruperii inspecțiilor.

Având în vedere conflictul actual din Ucraina, Statele Unite doresc să reia inspecțiile cât mai curând posibil. Doar Rusia trage de timp din cauza îngrijorărilor pe care spune că le are cu privire la tratat și la inspecții, mai scrie presa.