Actual International

Negocierile privind intrarea Suediei și Finlandei în NATO, suspendate la cererea Turciei

Negocierile privind intrarea Suediei și Finlandei în NATO, suspendate la cererea Turciei
Infoactual/arhiva

La cererea Turciei, negocierile privind aderarea Suediei și Finlandei la NATO au fost suspendate.

Negocierile privind intrarea Suediei și Finlandei în NATO, suspendate la cererea Turciei

Negocierile dintre Ankara, Stockholm și Helsinki cu privire la aderarea Suediei și Finlandei la NATO, care erau programate pentru luna februarie, au fost amânate. Acest lucru a fost confirmat marți pentru TASS de către o sursă diplomatică de la Ankara.

”Negocierile programate pentru luna februarie cu Suedia și Finlanda în cadrul mecanismului tripartit pentru aderarea acestora la NATO au fost amânate”, a informat interlocutorul agenției.

Ziarul Sabah a relatat că discuțiile trilaterale au fost suspendate pe termen nelimitat. Ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto a sugerat, de asemenea, că negocierile dintre Suedia și Finlanda cu Turcia privind aderarea la Alianța Nord-Atlantică vor fi suspendate pentru câteva săptămâni.

Sâmbătă 21 ianuarie 2023, Rasmus Paludan, liderul partidului de extremă dreapta Hard Course, a organizat un miting în fața ambasadei Turciei din Stockholm, în cadrul căruia a ars Coranul în public. În discursul său, el a criticat NATO, Turcia și pe președintele acesteia, Tayyip Erdogan, și a arătat o caricatură a profetului Mahomed.

Erdogan a declarat luni, 23 ianuarie 2023, că Suedia nu ar trebui să aștepte ca Ankara să sprijine candidatura sa de aderare la NATO, după protestele anti-turce de la Stockholm. Miniștrii turci de externe și al apărării, Mevlut Cavusoglu și Hulusi Akar, s-au exprimat anterior într-un mod similar.

Amintim că Suedia și Finlanda și-au depus cererea de aderare la Alianța Nord-Atlantică în mai 2022, Turcia a blocat ulterior procesul, cerându-le să declare organizațiile kurde drept teroriste și să extrădeze persoanele acuzate de terorism sau de participare la o tentativă de lovitură de stat în 2016.

La 28 iunie 2022, la Madrid, înainte de începerea summitului NATO, au avut loc negocieri între Erdogan, președintele finlandez Sauli Niinisto, prim-ministrul suedez de atunci, Magdalena Andersson, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. A fost semnat un memorandum care permitea Stockholm și Helsinki să adere la NATO.

Ankara a declarat anterior că acest memorandum nu este definitiv și că parlamentul turc ar putea să nu îl aprobe dacă cele două țări nu își îndeplinesc obligațiile consacrate în el pentru a contracara organizațiile teroriste.