Politică

Nicolae Ciucă: Sprijinim familiile la început de drum prin credite garantate de stat

Nicolae Ciucă: Sprijinim familiile la început de drum prin credite garantate de stat

De Ziua Internaţională a Familiei, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că în scurt timp, Guvernul va aproba programul Family Start, prin care sunt sprijinite familiile la început de drum, prin credite garantate de către stat „pentru organizarea nunţii, a unui botez sau pentru achiziţia unei maşini de familie”. De asemenea, afirmă că va fi finalizat planul de acţiune prin care este instituită la nivel national „Garanţia pentru copii”.

Nicolae Ciucă: Sprijinim familiile la început de drum prin credite garantate de stat

Premierul a reamintit că Guvernul României și-a asumat, încă din prima zi a acestui mandat, să susțină oamenii aflați în nevoie și familiile vulnerabile. Mai mult, pentru prima oară în istoria României, se mai arată în materialul transmis de Nicolae Ciucă, în guvern funcționează un minister dedicat familiei. Rolul acestei instituții, împreună cu celelalte ministere din cadrul Executivului, este să identifice soluții pentru familii, tineri și copii.

„Am anunțat deja două proiecte dedicate familiilor în pachetul «Sprijin pentru România». Decontăm procedurile de fertilizare in vitro pentru familiile care nu pot avea copii, din motive medicale, și ne dorim să oprim declinul demografic. Sprijinim familiile la început de drum prin credite garantate de către stat pentru organizarea nunții, a unui botez sau pentru achiziția unei mașini de familie. În scurt timp, programul Family Start va fi aprobat în ședință de Guvern”, se mai arată în mesajul lui Nicolae Ciucă.

Premierul a subliniat că Guvernul pe care îl conduce acordă o atenție specială familiilor vulnerabile. Mai mult, se urmărește inițierea unui plan de acțiune destinat susținerii copiilor.

„Acordăm o atenție specială familiilor vulnerabile, în situații de risc. Din păcate, avem 1,3 milioane de copii afectați de sărăcie sau excluziune socială în România. Un copil din trei nu are acces la servicii medicale și riscă să fie abandonat în grija statului. Este motivul pentru care finalizăm planul de acțiune prin care instituim la nivel national «Garanția pentru copii». E datoria noastră să ne asigurăm că toți copii au acces la servicii de bază fundamentale”, a mai arătat premierul.

În paralel, potrivit mesajului, Guvernul României lucrează la un proiect de Lege pentru prevenirea separării copilului de familie. Astfel, premierul a arătat că există în Planul Național pentru Redresare și Reziliență peste 50 de milioane de euro pentru crearea cadrului legislativ și construirea unei rețele de 150 de centre de zi pentru copiii vulnerabili.

„Dar azi, solidaritatea noastră, sprijinul acordat în și pentru familii le regăsim și în căldura cu care românii au primit în casele lor familiile care au fugit din calea războiului din Ucraina. Siguranța de care ne bucurăm acasă, în familie, ne ajută să prețuim bucuria de a fi alături de cei dragi și să putem oferi protecție celor siliți să își lase căminul în urmă. La mulți ani tuturor familiilor!”

Ministrul Familiei, Gabriela Firea a vizitat vineri una din familiile României care-și creşte cei 7 copii, două fete și cinci băieți, modest, dar cu foarte multă iubire

La rândul său, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea a declarat că familia este o frânghie cu noduri care nu  se desfac niciodată.

„Ca ministru al Familiei, știu că este datoria mea să găsesc soluții pentru a le oferi familiilor din România o viață mai bună. Mă voi zbate pentru a duce la bun sfârșit toate proiectele anunțate la începutul mandatului. Vă asigur că avem sprijinul coaliției de guvernare și a întregului Guvern. În foarte scurt timp aplicăm măsuri de sprijin pentru familiile numeroase și pentru mamele care aduc pe lume mulți copii”, a declarat ministrul Familiei, Gabriela Firea.