Actual

Nicuşor Dan a dat liber la grătare în Parcul Cişmigiu de Ziua copilului. Festival de 1 iunie!

nicusor dan

Cu ocazia Zilei Copilului, între 1 și 5 iunie, în Parcul Cișmigiu, chiar vizavi de Primăria Capitalei, vor arde grătarele. Potrivit unui protocol semnat de către Primăria Capitalei și o firmă privată, 50 de corturi și zece food-track-uri vor fi amplasate chiar în centrul Parcului Cișmigiu.

Nicuşor Dan a dat liber la grătare în Parcul Cişmigiu de Ziua copilului. Festival de 1 iunie!

Scopul evenimentului din parcul monument istoric al Capitalei este promovarea „meșteșugurile, portul și obiceiurile culinare” românești.

„Tradițiile, meșteșugurile și obiceiurile culinare ale românilor precum și portul tradițional sunt valori și elemente care definesc poporul român, valorile și tradițiile naționale, completând elementele de identitate ale unei națiuni”, se apreciază în protocolul dintre Primăria Capitalei și Barbeque Catering Events SRL, citat de Bucureşti FM.

Evenimentul ar urma să dureze cinci zile, de pe 1 iunie și până pe 5 iunie la ora 23.00. Protocoloul menționează și o limitare a numărului de participanți – nu mai mult de 2000 pe zi, iar suprafeței care va fi ocupată pentru desfășurarea festivalului este de 1000 de mp.

Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu se opune și susține că printr-un astfel de eveniment s-ar putea deteriora vegetația parcului.

În context, trebuie amintit faptul că, în calitate de preşedinte al unui ONG, dar și ca deputat de București, actualul primar general al Capitalei Nicușor Dan a criticat vehement si în repetate rânduri – atât pe vremea lui Sorin Oprescu, cât și pe vremea fostului primar Gabriela Firea, evenimentele organizate de către Primăria Capitalei, în Piața Revoluției, la Universitate sau în Parcul Izvor, cu ocazia Crăciunului sau a altor zile festive. Nicușor Dan critica, de asemenea, foarte dur amplasarea de terase în parcurile din București, mai ales în cele istorice, precum Cișmigiul, Herăstrăul sau Carol I.

Trebuie amintit şi momentul în care fostul primar Gabriela Firea a dorit refacerea Parcului Cişmigiu, proiect care nu a mai fost dus la îndeplinire, atât Nicuşor Dan, cât şi liderul liberalilor bucureşteni, de la acea vreme, Violeta Alexandru alături de toţi consilierii generali ai USR au organizat diferite evenimente şi au lansat informaţii potrivit cărora, în Parcul Cişmigiu urmează să se înfiinţeze spaţii comerciale.

Atunci, Gabriela Firea, declara că proiectul de restaurare a Parcului Cişmigiu nu prevede înfiinţarea unor noi spaţii comerciale sau defrişări de arbori pentru realizarea de restaurante şi anunţa că îi va da în judecată pe cei care continuă astfel de „minciuni”.

„Proiectul nu propune înfiinţarea unor noi spaţii comerciale şi nici defrişări de arbori pentru realizarea de restaurante, ci sunt prevăzute plantări noi, dar şi demontarea unor construcţii care imprimă parcului o imagine improprie. Subliniez încă o dată că toate intervenţiile vor fi corelate cu statutul de monument istoric al parcului”, a mai spus primarul în 2019, adăugând că „resping ferm orice zvonuri, insinuări şi intoxicări ale opiniei publice care fac referire la aşa-zise defrişări ale unor arbori cu valoare istorică”.