Actual Lifestyle

Noi majorări salariale pentru bugetari începând cu perioada următoare, a anunțat ministrul Finanțelor

Noi majorări salariale pentru bugetari începând cu perioada următoare, a anunțat ministrul Finanțelor
wowbiz.ro

Potrivit ministrului Finanțelor vor avea loc noi creșteri salariale pentru anumite categorii de bugetari

Ce categorie de bugetari va beneficia de noile majorări salariale

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat că angajații care nu au beneficiat de majorări salariale de la 1 ianuarie 2022, vor avea parte de creșteri cu o pătrime a salariilor, cel mai probabil de la 1 iulie 2022, când va fi stabilită rectificarea bugetară.

Pentru angajații care nu au beneficiat de majorările aplicate începând din 1 ianuarie 2022, a fost stabilită o creștere salarială, a precizat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, miercuri, 29 iunie 2022.

„A fost stabilită, dacă nu mă înşel, anunţată o creștere cu o pătrime (15%) a salariilor pentru toată lumea care nu a primit de la 1 ianuarie. Dacă nu mă înşel, o creştere cu o pătrime”, a transmis ministrul Finanțelor, potrivit evz.ro.

Începând cu data de 1 iulie 2022 ar putea fi aplicate majorările, odată cu rectificarea bugetară aferentă.

Membrii Camerei Deputaților, în luna mai 2022,  au adoptat, ca for decizional, mărirea salariilor bugetarilor începând din data de 1 iulie, cu o pătrime din diferenţa de salariu stipulată în Legea salarizării unitare 153/2017 pentru 2022, respectiv cele din luna decembrie 2021.

Angajații statului care lucrează cu fonduri externe nerambursabile vor beneficia de salarii cu 50% mai mari

Motivul majorării cu 15% a fost determinată de „complexitatea muncii” angajaților din Ministerele Transporturilor, Culturii, Antreprenoriatului şi Turismului şi Ministerul Sportului.

De asemenea, angajații din aparatul propriu al Ministerului Sănătății se bucură de salarii majorate cu până la 25%.

În plus, angajații din instituţii sau autorități publice beneficiază de majorări salariale, solde sau indemnizaţii de încadrare cu până la 50% din salariu, proporţional cu timpul alocat activităţilor desfășurate pentru fiecare proiect, dacă respectivele proiecte sunt finanțate din fonduri externe rambursabile, conform legilor privind ratificarea acordurilor de împrumut ale Parlamentului român, precizează evz.ro.

În cazul de față este vorba despre personalul care lucrează cu fonduri externe nerambursabile, diferite de fondurile europene nerambursabile.

Noile majorări vor intra în vigoare numai dacă președintele Klaus Iohannis va promulga proiectele de lege, conform sursei citate.

Ce salarii vor primi demnitarii români începând cu data de 1 iulie 2022

Parlamentarii români, în lipsa oricăror dezbateri în plen (deci, pe ascuns),  au decis să crească salariile tuturor bugetarilor români, deși anterior declaraseră că nu vor exista majorări în acest sens. În contextul în care România suferă de pe urma crizei energetice în ascensiune, măririle de salariu se încadrează între 880 și 1.400 de lei.

Menționăm că înainte de această majorare, membrii PSD și PNL au anunțat că nu vor exista salarii mai mari pentru demnitari, pentru că dispun deja de suficiente venituri de la stat, însă au acționat contrar afirmațiilor.

Conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor, în luna decembrie 2021, numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era de 1.262.318, cu 3.508 mai multe comparativ cu luna precedentă, iar 63,97% dintre acestea în administraţia publică centrală.