Actual International

Nou plan „nuclear” al lui Putin pentru Ucraina, activat. Șansele de a se ajunge la pace sunt zero

Vladimir Putin
Arhivă

Președintele ucrainean Volodomyr Zelenski a declarat, într-o vizită efectuată trupelor de pe linia frontului de apărare a sud-estului, că negocierile de pace cu Rusia sunt la „nivel zero”,  susținând că Kremlinul vrea să cucerească orașul Zaporojie, relatează The Guardian, citând Associated Press.

Cea mai amenințătoare situație

Președintele Ucrainei crede că armata Rusiei va dori să avanseze mai aproape de zonele centrale și de capitala Kiev, motiv pentru care intenționează să captureze Zaporojie, un oraș din sud-estul țării. Orașul, care are o populație de aproximativ 720.000 de locuitori, este capitala regiunii cu același nume și unul dintre cele mai mari noduri industriale din acea parte a țării. Rusia ocupă deja zone vaste din regiune și a capturat anterior orașele Herson și Mariupol, centre urbane importante din sudul Ucrainei.

Zelenski a spus că progresele Rusiei au creat „cea mai amenințătoare situație”, dar că forțele țării sale se străduiesc neîncetat să lupte: „Inamicul vrea să ocupe orașul Zaporojie”, a afirmat Zelenski, subliniind și inferioritatea numerică a forțelor sale.

“Sunt mai mulți, sunt mai puternici, dar avem toate șansele să luptăm în această direcție”, a spus el. Acest avantaj al rușilor le-ar fi fost decisiv în bătălia pentru orașul Severodonetsk, care acum este, alături de Lysiceansk, un oraș fantomă.

Pericolul nuclear

O parte din regiunea Zaporojie este deja în mâinile rușilor, inclusiv centrala nucleară din apropierea orașului Enerhodar, care este cea mai mare centrală nucleară din Europa, și a cărei colaps ar aduce dezastre semnificativ mai mari decât cea de la Cernobîl. Autoritatea regională din zona în care se află centrala de la Zaporojie a confirmat pe 4 martie că personalul colaborează cu armata rusă și monitorizează starea reactoarelor pentru a se asigura că acestea pot opera în siguranță.

Această centrală din apropierea orașului Enerhodar aflat pe malul Niprului este cea mai mare centrală nucleară din Europa și a noua cea mai mare din lume. Ea are 6 reactoare, fiecare generând 950MW de electricitate pentru un total de 5.700MW, suficient pentru a alimenta aproximativ 4 milioane de locuințe și constituia un punct strategic de prim rang pentru Ucraina, putând fi folosită de ruși pentru a-i șantaja cetățenii. Momentan însă, Kremlinul nu și-a arătat dorința de a o folosi în scopuri de corupere sau de altă natură decât cele prevăzute în acordurile internaționale de Non-proliferare nucleară. Rămâne de văzut în ce măsură aceasta va constitui un punct de referință geostrategică în potențialele negocieri viitoare.

Centrala de la Zaporojie se află la aproximativ 200 de kilometri de Donbas și 550 de kilometri sud-est de Kiev. Ea a fost construită între 1984 și 1995, centrala nucleară de la Zaporojie genera, pe timp de pace, în jur de 20% din cantitatea totală de energie electrică produsă de Ucraina, cât și aproximativ 40% din energia totală generată de centralele nucleare ucrainene.