International

Numărul enoriașilor din Israel va fi limitat sâmbătă! Află de ce

Numărul enoriașilor din Israel va fi limitat sâmbătă! Află de ce

Controverse la Israel, unde pentru prima dată, numărul enoriașilor care vor putea asista la slujba Luminii Sfinte va fi redus considerabil. Poliția israeliană a făcut anunțul și și-a motivat alegerea prin punerea pe primul loc a siguranței credincioșilor creștini, evrei și musulmani.

În anii trecuți, slujba, care se desfășoară la Biserica Sfântului Mormânt, a strâns chiar și peste 10.000 de persoane. Acum, numărul celor din incinta va fi limitat la 1.800, iar în curte vor putea fi 1.200 de credincioși, conform prevederilor poliției din Ierusalim. Această decizie a scandalizat anumiți reprezentanți ai Bisericilor răsăritene, mai ales patriarhul Bisericii Ortodoxe Răsăritene din Grecia, care a declarat următoarele: „Vom continua să respectăm obiceiurile aşa cum sunt, iar ceremonia se va desfăşura aşa cum s-a înfăptuit de două milenii şi toţi cei care doresc să se închine împreună cu noi sunt invitaţi să participe”.

De ce este siguranța credincioșilor amenințată?

Sărbătoarea ortodoxă de Paști din 2023 coincide cu alte evenimente religioase. Astfel, au loc în același timp Ramadanul musulman și Paștele evreiesc. Acest lucru este cu atât mai sensibil cu cât conflictele dintre Israel și Palestina au crescut considerabil în intensitate începând cu finalul anului 2021. Astfel, autoritățile se tem de atacuri cu valență teroristă.

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, le-a interzis evreilor să intre în moscheea Al-Aqsa în ultimele zece zile de Ramadan. Deși decizia premierului a fost întâmpinată cu furie, ea este o urmare a atacurilor dintre Israel și Gaza, Liban și Siria. De asemenea, lumea arabă din Ierusalim a ripostat agresiv în momentul în care un raid al poliției a avut loc în lăcașul islamic de cult, raportează HotNews.

Au dreptate creștinii să fie scandalizați?

Deși conflictele dintre evrei și musulmani nu vizează direct comunitatea creștină din Israel și nici persoanele care vin din alte țări în pelerinaj, climatul social și politic este unul tensionat.

Creștinii sunt însă de părere că autoritățile și reglementările lui Netanyahu nu fac decât să strice echilibrul dintre cele trei credințe avraamice care coexistă în Orașul Vechi. Reprezentanții creștini mai spun și că în fiecare an, slujba s-a desfășurat pașnic, deși numărul de persoane din incinta bisericii era de cinci ori mai mare decât va fi în 2023.

Cu toate acestea, autoritățile israeliene atrag atenția asupra faptului că în 2021, 45 de persoane au murit în timp ce se oficia slujba Focului Sfânt. Ele au decedat din cauza aglomerației și a lipsei de condiții care a venit ca o consecință firească a numărului enorm de enoriași care se strânseseră în ziua de Paști.