Actual Diverse

O anchetă dezvăluie realitatea din tabăra militară de la Cincu, unde se află soldații francezi. La polul opus sunt americanii

O anchetă dezvăluie realitatea din tabăra militară de la Cincu, unde se află soldații francezi. La polul opus sunt americanii
EVZ

Ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, a vizitat joi dimineață, 3 noiembrie 2022, tabăra militară de la Cincu din România, unde soldații francezi sunt dislocați din februarie în operațiunii Eagle a NATO. Cu acestă ocazie, jurnaliștii au avut acces în locația dată și povestesc ce au văzut la fața locului.

O anchetă dezvăluie realitatea din tabăra militară de la Cincu, unde se află soldații francezi. La polul opus sunt americanii

Ministrul francez al apărării a fost întâmpinată cu onoruri militare, vizita a fost punctată de inaugurarea unor infrastructuri, iar soldații au fost rugați să nu se arate, cu excepția unei mâini de oameni aleși: nimic nu a fost făcut pentru a afecta buna imagine a ministrului, scrie Infofinanciar.

Și aceasta este partea care se vede, cea oficială. Doar că nu s-a luat în calcul și faptul că jurnaliștii vor vedea și ceea ce nu trebuie să vadă.

700 de soldați francezi care locuiesc în tabăra de la Cincu se lovesc de o realitate cruntă: mâncare insuficientă, spații parțial insalubre, încălzire aleatorie… Condițiile de trai sunt considerate nedemne de mulți soldați, chiar dacă sunt obișnuiți cu operațiunile de peste mări („opex”). Oamenii cazați aici se tem că iarna care vine va înrăutăți și mai mult situația.

Mai exact, au trecut opt luni de când Franța a preluat această tabără de antrenament a armatei române. Cu toate acestea, condițiile de trai sunt încă precare, relatează Mediapart.

Din mărturisirile soldaților putem vizualiza o imagine de coșmar. Mesele, asigurate de aliații români, au fost reduse la minimum: supă și roșii la cină, o omletă și o bucată de pâine mai veche… Uneori nu includeau nici antreu, nici desert, în timp ce soldații erau înfometați din cauza exercițiilor fizice și a frigului. „Ne este foame”, se plâng doi soldați în mesajele schimbate cu rudele și colegii lor, după cum relatează media menționată anterior.

Cea mai mare bucurie a lor este să primească pachete de acasă, pentru că familiile sunt nevoite să suplimenteze rația alimentară militară cu pachete trimise pe cheltuiala lor. Soldații sărbătoresc și sunt de-a dreptul fericiți când primesc câțiva cârnați tradiționali și pachete de chipsuri.

La polul opus, militarii americani

Dacă ne amintim bine, Jill Biden, soția președintelul american, a oferit chiar ea mâncare militarilor americani care își desfășoară misiunea NATO pe teritoriul României. Toată presa a scris despre acest eveniment, inclusiv Infoactual.

Foto: Jill Biden și militarii americani de la baza Mihail Kogălniceanu Foto: Susan Walsh / AP – The Associated Press / Profimedia

Mâncae este iubire, a scris Jill Biden pe Twiter-ul personal.

Și tot pe Twitter, prima doamnă a Americi a scris că a ajuns în România şi că le va servi masa trupelor americane aflate la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu. Prin ceea ce am postat anterior vrem să arătăm doar mâncarea, în ideea că imaginile vorbesc de la sine.