International

Oligarhii „nu sunt mai mult” decât agenți de-ai lui Putin, spune cel mai bogat om al Rusiei

Oligarhii „nu sunt mai mult” decât agenți de-ai lui Putin, spune cel mai bogat om al Rusiei

Mihail Hodorkovski, cândva cel mai bogat om de afaceri din Rusia, a declarat că oligarhii „nu sunt mai mult” decât agenții lui Vladimir Putin, într-un interviu pentru Financial Times.

„Pe Abramovici, și alții pe care îi numiți oligarhi în vest îi văd ca pe agenți ai lui Putin, nu mai mult decât atât, dar nici mai puțin”.

Roman Abramovici

Omul de afaceri devenit filantrop, care locuiește în Marea Britanie din 2015, a spus că oligarhii ar putea să nu dețină influență asupra președintelui rus, dar că el îi poate folosi pentru a „influența opinia publică”, precum și politica occidentală.

Oligarhii au fost loviți de sancțiuni de o serie de țări occidentale, inclusiv SUA și Marea Britanie, în urma invaziei Rusiei în Ucraina la începutul acestui an.

Roman Abramovici, unul dintre oligarhii care se confruntă cu sancțiuni, a apărut în Turcia pentru negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina la începutul acestui an.

„Cred că Putin i-a dat undă verde să participe, pentru ca Abramovici să se poată proteja de sancțiuni”, a declarat Hodorskovski pentru FT. „Părerea mea personală este că, în timpul alegerilor, Abramovici va lucra în interesul lui Putin”.

Hodorskovski și-a făcut averea în anii 1990 din comerțul valutar, potrivit unui raport Vanity Fair, și a condus, la un moment dat, compania petrolieră Yukos.

El a lansat fundația Open Russia în 2001 pentru a milita pentru o societate civilă înfloritoare în Rusia, spune site-ul său personal.

Fostul politician, care a fost un critic vocal al lui Putin de când a preluat puterea, a vorbit împotriva corupției din Rusia într-o întâlnire televizată cu președintele în 2003.

El a fost apoi închis în același an sub acuzația de evaziune fiscală și fraudă, spune site-ul său, și a petrecut zece ani după gratii. El a fost grațiat de Putin în 2014, cu puțin timp înainte ca Rusia să organizeze Jocurile Olimpice de iarnă și să relanseze Open Russia în același an.

Potrivit interviului FT, Hodorskovski nu sprijină un embargo UE asupra petrolului rusesc. El credea că taxele sunt o strategie mai bună, deoarece nu ar crește atât de mult prețul petrolului.