International

Un diplomat rus de rang înalt de la ONU a demisionat: „Vladimir Putin a comis cea mai gravă crimă împotriva poporului său”

boris bondarev

Boris Bondarev, consilier în cadrul misiunii ruse la biroul ONU de la Geneva, a renunţat la post în contextul războiului dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Diplomatul rus îşi explică gestul prin faptul că „nu a fost niciodată atât de ruşinat” de ţara sa, după ce a avut loc invazia Ucrainei pe 24 februarie.

Un diplomat rus de rang înalt de la ONU a demisionat: „Vladimir Putin a comis cea mai gravă crimă împotriva poporului său”

Un diplomat de rang înalt de la ONU, reprezentând Rusia, și-a dat demisia, invocând motive legate de războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina pe data de 24 februarie. În scrisoarea prin care își anunță demisia, Boris Bondarev a spus că a văzut „întorsături diferite” ale politicii externe a țării sale de-a lungul carierei sale de 20 de ani „dar niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea”.
Totodată, Bondarev a criticat Ministerul rus de Externe pentru creșterea „nivelului de minciună și neprofesionalism” și a spus că războiul lui Vladimir Putin a fost „nu doar o crimă împotriva poporului ucrainean, ci și, poate, cea mai gravă crimă împotriva poporului rus”.

„Războiul de afurisenie declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei și, de fapt, împotriva întregii lumi occidentale, nu este doar o crimă împotriva poporului ucrainean, ci și, probabil, cea mai gravă crimă împotriva poporului rus, cu o literă Z îndrăzneață care ne traversează toate speranțele și perspectivele pentru o societate liberă și prosperă în țara noastră”, a mai spus Boris Bondarev, consilier al misiunii ruse la biroul ONU.

Oficialul rus a explicat că cei care au plănuit războiul din Ucraina nu doresc decât să rămână la putere pentru totdeauna, să trăiască în palate pompoase și de prost gust, să navigheze pe iahturi comparabile ca tonaj și cost cu întreaga marină rusă, bucurându-se de putere nelimitată și de impunere totală. Pentru a-și atinge obiectivele, ei sunt dispuși să sacrifice vieți fără număr, a spus Boris Bondarev, în circumstanțele în care mii de ruși și ucraineni au murit deja în război.

Boris Bondarev şi-a încheiat textul spunând că nu mai poate lucra în continuare pentru Ministerul rus de Externe şi „nu mai poate lua parte la această infamie sângeroasă, necugetată şi absolut inutilă”.

„Astăzi, Ministerul Afacerilor Externe nu se ocupă de diplomație. Este vorba despre belicism, minciuni și ură. Acesta servește interesele a câtorva, foarte puțini oameni, contribuind astfel la izolarea și degradarea în continuare a țării mele. Rusia nu mai are aliați și nu este nimeni de vină decât politica sa nesăbuită și prost concepută”.

Bondarev nu este primul înalt oficial rus care și-a dat demisia în urma invaziei în Ucraina. În martie, emisarul rus pentru climă, Anatoli Chubais, a devenit cel mai important oficial de la Kremlin care a demisionat din cauza războiului. Pe lângă părăsirea postului, Chubais a plecat și din Rusia.

Hillel Neuer, șeful ONU, laudă atitudinea oficialului rus

Fostul diplomat ONU a spus că activitatea Ministerului de Externe de la Moscova a devenit „pur și simplu catastrofală” în ultimii ani, adăugând:

„În locul informațiilor imparțiale, al analizelor imparțiale și al previziunilor sobre, există clișee propagandistice în spiritul ziarelor sovietice din anii 1930. A fost construit un sistem care se auto-înșală”.

El l-a criticat în mod special pe ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, despre care a spus că a trecut de la „intelectual profesionist și educat” la „o persoană care transmite constant declarații contradictorii și amenință lumea… cu arme nucleare”.

Directorul organizației, Hillel Neuer, a spus că Boris Bondarev a fost un „erou”.

„Facem acum apel la toți ceilalți diplomați ruși de la Națiunile Unite – și din întreaga lume – să urmeze exemplul său moral și să demisioneze”, a spus directorul organizației ONU Watch, Hillel Neuer.