International

Oamenii lui Trump au avut un masterplan: au cerut agenților ICE să șteargă toate urmele din telefoane

Oamenii lui Trump au avut un masterplan: au cerut agenților ICE să șteargă toate urmele din telefoane
Arhivă

Echipa lui Trump le-a spus agenților ICE (U.S. Immigration and Customs Enforcement) să își șteargă toate datele din telefoane înainte de a-și părăsi locul de muncă, potrivit unui raport

  • Angajații administrației Trump au șters informații oficiale de pe gadgeturile lor emise de guvern;
  • Cel mai recent caz implică texte și e-mailuri șterse de funcționarii de la Imigrări;
  • „Nu putem sta cu mâinile în sân în timp ce agenție după agenție recunoaște că distruge dosare publice”, spun grupurile de monitorizare.

Funcționarii din domeniul imigrației, din „epoca Trump”, și-au șters informațiile legate de muncă din telefoanele mobile chiar înainte de a-și părăsi funcția, o practică cu privire la care grupul de supraveghere American Oversight trage un semnal de alarmă, în urma unor rapoarte similare privind ștergerea pe scară largă a datelor la Departamentul Apărării, Departamentul Securității Naționale și Serviciul Secret al SUA.

„Nu putem sta cu mâinile în sân în timp ce agenție după agenție recunoaște că distruge dosare publice”, a declarat directorul executiv al American Oversight, Heather Sawyer, pentru CNN, adăugând că mesajele text „conțin adesea informații cruciale despre ceea ce fac angajații federali și de ce o fac”.

„Obligația de a păstra aceste înregistrări nu este opțională – asta este legea”, a spus Sawyer într-o declarație.

American Oversight caută informații de la foștii oficiali din cadrul administrației Trump, Thomas Homan, Matthew Albence și Ronald Vitello, din cadrul Serviciului de Imigrări și Vamă, cu privire la un caz penal în care este implicată judecătoarea Shelley M. Richmond Joseph, din statul Massachusetts. Joseph a fost acuzată că a ajutat un imigrant fără documente să se sustragă legii.

CNN relatează că Richard Clark, șeful departamentului de tehnologie al ICE, a declarat pentru American Oversight că nu a putut furniza niciun e-mail sau mesaj text legat de acest caz, deoarece telefoanele lui Homan, Albence și Vitello au fost toate resetate și dezactivate. American Oversight susține că ștergerea a fost făcută după ce grupul a depus o cerere de examinare a înregistrărilor în 2019.

La începutul acestei luni, Serviciile Secrete au furnizat comitetului select din 6 ianuarie numerele de telefon mobil ale diferiților agenți care au șters în mod necorespunzător datele solicitate de anchetatorii care cercetează asediul mortal de la Capitoliul SUA.