Actual

Oligarhii moldoveni, încercuiți. Finul lui Plahotniuc, Andrian Candu, percheziționat chiar în vila nașului, unde locuiește. Video

Oligarhii moldoveni, încercuiți. Finul lui Plahotniuc, Andrian Candu, percheziționat chiar în vila nașului, unde locuiește. Video

Acțiunea în forță a procurorilor moldoveni are sau nu legătură cu Laura Codruța Kovesi, este o întrebare. Indiferent ce ar fi, cu referire la ceea ce se vede se poate spune că tactica Procuraturii Chișinău este să încercuiască oligarhii moldoveni, una dintre ținte fiind să ajungă la însuși ”marele” Plahotniuc, considerat ”il capo di tutti capi” în țara de peste Prut.

Oligarhii moldoveni, încercuiți. Finul lui Plahotniuc, Andrian Candu, percheziționat chiar în vila nașului, unde locuiește. Video

Procurorii anticorupție din Republica Moldova au efectuat percheziții la domiciliul fostului președinte al Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, care este vizat într-un dosar de îmbogățire ilicită.

Andrian Candu s-a declarat nevinovat şi a contestat în instanţă actul emis de Autoritatea Naţionala de Integritate (ANI), în baza căruia a fost percheziționat.

Înainte de percheziții,  Candu a fost audiat la Procuratura Anticorupţie. El locuiește în centrul Chișinăului, la aceeași adresă unde are reşedinţa şi naşul său de cununie, Vladimir Plahotniuc.

Perchezițiile au durat peste trei ore

Potrivit avocatului lui Candu, la baza efectuării percheziţiilor a stat un act de constatare emis de Autoritatea Naţională de Integritate, care a descoperit că fostul preşedintele al Parlamentului nu poate justifica 4,3 milioane de lei din averea sa. Andrian Candu spune că a contestat documentul în instanță.

Am atacat-o în instanţă, căci suntem categoric împotriva unor constatări, mai ales că am găsit şi greşeli de matematică la 2 plus 2. S-a căutat sigur ceva materiale, documente orice ar putea servi sau să ajute investigaţia, nu a fost găsit absolut nimic”, a susținut Andrian Candu.

În imagine: Nașul (Vladimir Plahotniuc) și finul (Andrian Candu), pe vremea când ”tăiau și spânzurau” în Republica Moldova

În perioada 2015-2020, Autoritatea de Integritate a verificat averea lui Candu, pe atunci preşedinte al Parlamentului şi lider al partidului Pro Moldova. A rezultat o diferență între cheltuieli şi venituri care depășește suma de 200.000 de euro, se arată într-un reportaj TVR, actualizat miercuri, 13 iulie 2022.

În martie 2022, când a fost publicat actul, ANI a anunţat că cere în instanță confiscarea „averii nejustificate” a lui Andrian Candu. Potrivit ANI, suma de 4,3 milioane de lei a fost obţinută în urma cumpărării a patru bunuri imobiliare în municipiul Chișinău, dar și în urma suplinirii bugetului familiei, prin alimentare unor conturi de card, din țară și din străinătate, cu sume importante de bani.

Și proveniența acestor mijloace financiare are, până acum, multe semne de întrebare. În 2016, Andrian Candu, pe atunci preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, s-a mutat într-un apartament cu o suprafață de aproape 245 metri pătraţi, pe care l-a obţinut, în acelaşi an, prin contract de comodat. Locuinţa aparţinea chiar controversatului om de afaceri Vladimir Plahotniuc, care este și nașul de cununie al lui Andrian Candu.

Există voci, exprimate în media de peste Prut, care spun că Republica Moldova adună bani la bugetul țării, prin confiscarea averilor ilicite ale oligarhilor moldoveni. E o variantă. O altă opinie exprimată este că prin încercuirea celor din anturajul lui Plahoniuc se va ajunge, pas cu pas, la cel acuzat de furtul miliardului chiar din visteria statului.

Foto: evz (deschidere)/ diez.md (interior) / video: youtube