Actual International

Omul care i-a îndeplinit lui Putin cea mai ascunsă dorință, „Perla Mării Negre”, reținut de autorități în Italia

Omul care i-a îndeplinit lui Putin cea mai ascunsă dorință, „Perla Mării Negre”, reținut de autorități în Italia
Arhivă

Arhitectul italian care a proiectat somptuosul palat de la Marea Neagră al președintelui Vladimir Putin a pierdut active în valoare de 141 de milioane de euro. Poliția economică i-a confiscate banii, acuzându-l de infracțiuni fiscale.

La 63 de ani, Lanfranco Cirillo se poate lăuda cu o carieră de excepție. S-a mutat în 1990 în Rusia, iar în interviurile acordate ulterior menționa că a realizat proiecte pentru 43 de miliardari ruși, precum și pentru companii ca Gazprom și Novatek. Italianul a fost făcut de Vladimir Putin cetățean de onoare al Rusiei în 2014.

Active de 141 milioane de euro, confiscate de italieni

Acum, poliția economică italiană a confiscat active în valoare de 141 de milioane de euro ale arhitectului Cirillo, un cunoscut profesionist din Brescia, relatează Reuters. Oamenii legii îl suspectează pe arhitectul care a proiectat „nebunia de aur” a lui Putin de infracțiuni fiscale. Însă, Lanfranco Cirillo susține că nu datorează impozite statului italian pentru perioada în care a locuit în Rusia.

Această nouă acțiune a autorităților italiene vine după ce în luna martie, 100 de ofițeri ai poliției economice italiene au descins la proprietățile lui Cirillo și au confiscate o colecție de artă impresionantă pe care acesta nu a declarat-o și care includea capodopere ale lui Picasso, Cezanne și Kandinsky.

Cum arată palatul de la Marea Neagră

Cel mai faimos proiect al arhitectului Cirillo este impunătorul palat de la Marea Neagră, despre care se crede că este al președintelui rus. Ansamblul are 18.000 de metri pătrați și se află într-un complex de 7.000 de hectare. Este dotat, printre altele, cu podgorii, o sală de hochei pe gheață și chiar un cazinou.

Echipa de investigatori a lui Navalnîi spune că palatul a fost finanțat de oligarhi ruși apropiați de Putin precum directorul Rosneft Igor Secin sau omul de afaceri Ghenadi Timcenko, trecuți de țările occidentale pe listele lor de sancțiuni după invadarea Ucrainei.

Această investigație a lui Navalnîi, publicată la sfârșitul lui ianuarie 2021, a declanșat proteste masive în Rusia, mii de persoane fiind arestate în marile orașe ale țării. Ulterior, agenția rusă de monitorizare a mass-media a ordonat întregii prese din țară să șteargă toate investigațiile despre palat de pe platformele lor.