International

Orașul cazinourilor în pericol! Autoritățile se confruntă cu un mega-incendiu: „Casa poate fi înlocuită, dar tu nu poți fi”

incendiu

Incendiile de vegetaţie alimentate de vânturi puternice au distrus sute de clădiri din nordul statului american New Mexico şi au forţat mii de locuitori să îşi părăsească locuinţele din mai multe sate de munte, în contextul în care focarele de incendii au apărut neobişnuit de devreme în acest an în sud-vestul Statelor Unite.

Orașul cazinourilor în pericol! Autoritățile se confruntă cu un mega-incendiu: „Casa poate fi înlocuită, dar tu nu poți fi”

Autoritățile din Statele Unite ale Americii se confruntă cu puternice incendii de vegetații, iar cel mai puternic dintre el a apărut în nordul statului american New Mexico. Alimentat de seceta existentă, incendiul se întinde pe o suprafață de 400 de kilometri pătrați, pompierii fiind îngrijorați că și-ar putea dubla suprafața.

Favorizat de vânturile puternice de primăvară în pădurile de munte, incendiul din Calf Canyon este de departe cel mai mare şi mai distructiv dintre cele care fac ravagii în prezent în Statele Unite.

Autoritățile din nordul New Mexico au cerut locuitorilor să evacueze imediat zona, avertizând că situația este extrem de gravă, iar refuzul evacuării ar putea fi o decizie fatală.

Incendiul este cel mai mare şi cel mai distructiv dintr-un număr de peste zece incendii active în sud-vestul Statelor Unite. Potrivit oamenilor de ştiinţă, incendiile sunt mai răspândite şi au început mai devreme în acest an ca urmare a schimbărilor climatice.

Guvernatorul New Mexico, Michelle Lujan Grisham, a făcut, de asemenea, apel, ca oamenii să respecte ordinele de evacuare. „Clădirile pot fi înlocuite, dar tu nu poți fi”, a transmis ea pe Twitter.

„Focul se întinde deja pe 100.000 de acri. Şi-ar putea dubla uşor dimensiunea, poate chiar mai mult”, a declarat comandantul operaţiunilor de stingere a focului, Carl Schwope, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Flăcările s-au extins cu aproximativ 50% în 24 de ore. Locuitorii din Las Vegas s-au trezit cu bucăţi de lemn carbonizat de mărimea unei monede de 25 de cenţi acoperind oraşul.

„Este un incendiu major şi este peste tot în jurul nostru”, a declarat Joy Ansley, şefa comitatului San Miguel, adăugând că autorităţile întocmesc planuri în cazul în care se va impune evacuarea locuitorilor din Los Angeles.

Peste o treime din cei 2. 800 de pompieri desfăşuraţi în prezent în SUA se luptă cu focul la Calf Canyon, depunând eforturi ca flăcările să nu pună în pericol Las Vegas.

Pompierii din vestul SUA se confruntă cu un an sumbru în materie de incendii, date ale Ministerului american al Agriculturii arată că 80% din regiune traversează o situaţie de secetă severă.