Actual International

Orașul ucrainean Herson va fi ”spălat în Marea Neagră” în cazul unei explozii majore. În exclusivitate, opinia a doi militari

Orașul ucrainean Herson va fi ”spălat în Marea Neagră” în cazul unei explozii majore. În exclusivitate, opinia a doi militari
Dreamstime

Orașul ucrainean Herson va fi „spălat în Marea Neagră” dacă centrala hidroelectrică Kakhovka va exploda. Potrivit unui expert, dacă centrala hidroelectrică Kakhovka explodează, atunci Herson va fi ”spălat în Marea Neagră”.

Dacă centrala hidroelectrică ucraineană Kakhovka explodează, atunci Herson va fi ”spălat în Marea Neagră”

Ucraina a cerut vineri, 21 octombrie 2022, o misiune internaţională de observare la barajul de la Kahovka, după ce a acuzat Rusia că a minat acest obiectiv din regiunea ocupată Herson din sud.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că se pregătește să arunce în aer centrala hidroelectrică Kakhovka din orașul Herson. În același timp, partea rusă susține și ea la rândul ei că este convinsă că Ucraina este cea care va distruge instalația.

Potrivit unui fost locotenent-colonel al armatei suedeze, Jörgen Elfving, dacă aceasta va exploda, înseamnă practic că Herson va ajunge direct în Marea Neagră.

Centrala hidroelectrică Kakhovka este situată în orașul Nova Kakhovka din regiunea Herson. Se spune că aceasta conține 18 milioane de metri cubi de apă. Centrala se află în prezent sub ocupație rusă. 85 la sută din aprovizionarea cu apă a Peninsulei Crimeea provine prin intermediul barajului.

Rusia a acuzat anterior Ucraina că a tras cu rachete asupra barajului. În discursul său zilnic către națiune, Zelenski a acuzat Moscova că pregătește un atac terorist asupra centralei electrice, după cum a relatat svt.se.

Dacă instalația va fi aruncată în aer, indiferent cine o face, înseamnă dezavantaje decisive pentru ambele părți. Este probabil ca aprovizionarea cu apă a peninsulei Crimeea să dispară, a asigurat Elfving, citat de media.

Evacuare de urgență din Herson

Două zile în urmă, rușii au declanșat o operațiune uriașă de evacuare a populației din zona Herson, ceea ce reprezintă un semnal îngrijorător pentru toată lumea în ceea ce privește următoarea mutare a lui Vladimir Putin. Fostul comandant NATO, gen. (r) Mircea Mîndrescu, a vorbit la podcastul EXCLUSIV EVZ, România lui Cristache, despre motivul pentru care rușii pustiesc zona.

„Sunt două explicații, trebuie să le spunem pe amândouă. Ucrainenii spun: «Asta este deportarea!» Se iau cetățeni ucraineni, care pot fi de etnie ucraineană, de etnie rusă și se duc în altă parte, deportare. Rușii zic: «Nu!

Este vorba de populație civilă care prin prezența ei se poate influența modalitatea prin care forțele armate ruse în zona respectivă și evacuarea acestei populații va face forțele armate să se concentreze nu pe protejarea populației, ci pe desfășurarea unor acțiuni de luptă clasică.»”, a declarat generalul, care crede cu tărie că „Acolo se pregătește terenul pentru operațiuni militare.

Civilii care sunt, în principiu, neinstruiți, sunt mai neprotejați dacă se va decide vreodată folosirea unor arme speciale în zonă.”, a adăugat fostul comandant NATO.

Opinia exprimată în acest context de specialistul român coincide în mare măsură cu punctul de vedere avizat al expertului fost locotenent-colonel al armatei suedeze, Jörgen Elfving, care a spus clar și concis: ”dacă centrala va exploda, înseamnă practic că Hersonul va ajunge direct în Marea Neagră”.