Lifestyle

Palatul Vânturilor este cea mai înaltă clădire din lume fără fundație. Uitați cum arată acest palat construit în 1799!

Palatul Vânturilor este cea mai înaltă clădire din lume fără fundație. Uitați cum arată acest palat construit în 1799!
tripadvisor.com

Edificiul Hawa Mahal („Palatul Brizei/ Vânturilor”) este situat la Badi Choupad, orașul roz din Jaipur, India.

Acesta are 953 de ferestre mici, de culoare roz lucrate cu zăbrele, balcoane și acoperișuri arcuite cu cornișe suspendate. Ferestrele în formă de fagure și frumos sculptate permit brizei să sufle prin palat și să-l mențină răcoros și aerisit vara.

Prin urmare, Hawa Mahal își trage numele de la structura sa unică, care este sub forma unei plase de ferestre mici care a permis vântului rece să pătrundă în palat și, prin urmare, a păstrat palatul confortabil în timpul lunilor fierbinți de vară.

FOTO holidify.com

Hawa Mahal a fost construit în anul 1799, când conducătorul Kachhwaha Rajput, maharajahul Sawai Pratap Singh, nepotul maharajului Sawai Jai Singh, i-a ordonat lui Lal Chand Usta să construiască o extindere a Palatului Regal al Orașului.

Ferestrele palatului sunt de dimensiunea unor găuri

În ciuda numărului mare de ferestre, fiecare dintre ele are dimensiunea unei găuri, motivul principal din spatele construcției palatului fiind acela de a permite doamnelor din casa regală să observe festivitățile de pe străzi fără a fi văzute din exterior, întrucât, la acea vreme doamnele regale Rajput nu trebuia să fie văzute de străini sau să apară în nicio zonă publică, scrie holidify.com

Palatul, sub forma unei coroane, are cinci etaje

Palatul cu cinci etaje a fost construit sub forma coroanei zeului hindus Krishna, deoarece Sarai Pratap Singh era devotat lui Krishna.

Fiecare din primele trei etaje au câte o cameră decorate unic, respectiv Vichitra Mandir, Prakash Mandir și Hawa Mandir. De remarcat este faptul că nu există trepte către etajele superioare, ci rampe.

„Palatul vânturilor”, cea mai înaltă clădire din lume fără fundație

Hawa Mahal a fost construit fără fundație. Și datorită acestui fapt este cea mai înaltă clădire din lume fără fundație. Clădirea cu cinci etaje a reușit să se mențină în poziție verticală datorită formei curbate. Este o altă capodoperă a arhitecturii Rajput și Mughal.

Câteva din particularitățile acestui palat

Hawa Mahal, considerat ca opera cea mai exponențială a arhitecturii Rajput,  este construit din gresie roșie și roz, iar decorațiunile sunt formate din gips. Iar, în contrast cu tradiția indiană, nu se află înconjurat de parcuri ci se află în mijlocul uneia dintre cele mai importante străzi din Jaipur. Referitor la fațadă, aceasta amintește de o coadă de păun, pasărea cu mare simbolistică în India, potrivit wikipedia.org.