Actual

Pensiile cresc din septembrie! Anunțul care bucură 5 milioane de români

crescut Măsuri fiscale, sursa foto playtech.ro 2.000 de lei Bani, sursa foto playtech.ro
sursa foto playtech.ro

Noua reformă a pensiilor, potrivit lui Daniel Baciu, șeful Casei Române de Pensii, ar urma să majoreze o parte din veniturile primite de seniorii din România. De asemenea, a fost stabilit un termen limită în luna septembrie pentru recalculări.

Baciu le-a garantat tuturor pensionarilor din România că nicio pensie nu va fi redusă în urma recalculării.

Pensiile se vor majora din septembrie

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) susține că „În urma acestui proces de recalculare nicio pensie nu va scădea, pensiile care au un cuantum inferior, cu același număr de puncte, vor crește la același nivel ca pensiile care au un cuantum mai mare”. , a spus Daniel Baciu, președintele CNPP

Având în vedere că procesul de recalculare a pensiilor este în desfășurare de câteva luni, previziunile făcute de CNPP indică faptul că toate dosarele de pensie vor fi disponibile până în luna septembrie.

„Acest proces de evaluare este unul premergător recalculării tuturor dosarelor de pensie aflate în plată, care se va face în baza noii legi a pensiilor privind sistemul public de pensii.

Colegii mei lucrează foarte intens, am depășit 75%, ne apropiem de un procent de aproape 80%, pot să spun că unele case de pensii au depășit chiar 80% din numărul total de dosare pe care le au de evaluat (…).

Sperăm ca până la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie să finalizăm acest proces de evaluare, care este foarte important”, a mai spus Baciu.

Corectarea tuturor dosarelor aflate în plată și separarea stagiului de cotizare contributiv de cel necontributiv sunt alte două obiective foarte importante care se urmăresc, potrivit lui Baciu, deoarece „noul act normativ va avea o componentă contributivă nouă față de ceea ce avem în prezent”.

Pensiile nu vor scădea în urma recalculării

În plus, niciunul dintre veniturile lunare pe care le primesc seniorii din România nu se va modifica în mod negativ în urma recalculării celor aproximativ 5 milioane de dosare de pensie.

Potrivit România TV, recalcularea vizează în mod special modificarea pensiilor unde este nevoie de a corecta numeroasele inechități care au fost introduse treptat în sistemul public de pensii.

„Actuala lege a fost modificată de foarte multe ori în ultimul timp și avem persoane aflate în plată care au calculată pensia pe diferite acte normative de-a lungul timpului, astfel încât la aceeași contributivitate, practic la același număr de puncte există cuantumuri de pensie diferite. Noul act normativ exact asta urmărește, să reajusteze pensiile, pe același număr de puncte să avem același cuantum de pensie, pe aceeași contributivitate să avem aceeași pensie în plată”, susține președintele CNPP Daniel Baciu.

Procedura de recalculare este, de fapt, premergătoare recalculării tuturor dosarelor de pensie aflate acum în plată, deoarece toate calculele necesare pentru această schimbare vor fi finalizate până în luna septembrie.