Actual Diverse

Percheziții simultane în România și alte țări. Primele două arestări. Ce caută oamenii legii

Percheziții simultane în România și alte țări. Primele două arestări. Ce caută oamenii legii
Infoactual/arhiva

Anchetatori din mai multe țări inclusiv România și-au unit forțele pentru un scop comun: destructurarea unei grupări specializate în trafic internaţional de droguri. Mai multe amănunte, în cele ce urmează.

Percheziții simultane în România și alte țări. Primele două arestări. Ce caută oamenii legii

Primele date din anchetă relevă faptul că autorităţile judiciare au făcut simultan percheziţii în România, Olanda, Polonia şi Germania, la o grupare specializată în trafic internaţional de droguri. Sunt vizaţi cetăţeni turci, olandezi, români şi polonezi.

Potrivit unui comunicat al IGPR, ”la data de 24 ianuarie 2023, Poliţia Română, prin Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul Antidrog, a desfăşurat, în comun cu autorităţi din Olanda, Polonia şi Germania, mai multe percheziţii concomitente, în locaţii din România, Olanda şi Polonia, pentru probarea activităţii infracţionale a unei grupări importante implicate în spălare de bani şi trafic internaţional de droguri”.

Primele arestări au fost anunțate

În Olanda au fost arestate deja două persoane, sub acuzaţiile de trafic de droguri, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi spălare de bani. Acțiunea a fost posibilă cu ajutorul nemijlocit al EUROPOL.

„Membrii grupării infracţionale sunt cetăţeni de sorginte turcă, olandeză, română şi poloneză, fiind rezidenţi ai ţărilor europene în care au fost desfăşurate investigaţiile. Acţiunea a beneficiat de sprijinul EUROPOL, care a facilitat mijloacele necesare logistice şi operaţionale pentru desfăşurarea operaţiunii”, au mai spus reprezentanții IGPR.

La activităţile din România, unde au fost efectuate 2 percheziţii, au participat şi patru investigatori din Germania BKA şi Olanda Poliţia Naţională, care au solicitat participarea la activităţile specifice prin ordin european de anchetă.

Din cadrul Poliţiei Române, la activităţi au participat poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul Antidrog, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea şi luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale Oradea.

Activităţile solicitate prin ordin european de anchetă sunt coordonate judiciar de către procurorii din cadrul Serviciului de Cooperare Reprezentare şi Asistenţă Judiciară Internaţională – DIICOT. Totodată, acţiunea a beneficiat de sprijinul specializat al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.