Info Actual

Info Actual > Politică > Planul românilor pentru 1 MAI. Ludovic Orban a venit cu precizări
Politică

Planul românilor pentru 1 MAI. Ludovic Orban a venit cu precizări

Planul românilor pentru 1 MAI.  După ce șeful statului, Klaus Iohannis, a oferit detalii despre data de 15 mai, românii au început să se gândească deja ce vor face după ieșirea din situația de criză. Cei mai mulți dintre ei au început să-și facă planuri inclusiv pentru data de 1 Mai.

Despre acest subiect, Ludovic Orban a explicat la ce să ne așteptăm, concret, de pe data de 15 mai.

Planul românilor pentru 1 MAI. Deocamdată este cert că se vor elimina restricțiile

Ludovic Orban: Acum, n-o să vă pot da chiar toate detaliile. Deocamdată este cert că se vor elimina restricțiile în ceea ce privește circulația în interiorul localităților. La ora actuală, cetățenii pot să părăsească domiciliul pentru anumite activități – deplasarea în interes profesional, deplasarea pentru achiziționarea bunurilor necesare, pentru deplasări la farmacii, deplasările pentru a ajuta persoane din familie… Sunt câteva situații în care se permite deplasarea. Aceste restricții la circulația în interiorul localităților vor dispărea.

Asta este cert. În ceea ce privește alte categorii de restricții care vor fi eliminate, noi suntem în momentul de față într-o analiză, împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică, împreună cu colectivul din cadrul Consiliului de Suport Tehnico-Ştiințific. Facem o analiză a riscului epidemiologic aferent fiecărei restricții pe care urmează să o ridicăm și a posibilelor măsuri de protecție a persoanelor în cazul ridicării restricției. Şi, mod clar, această ridicare a restricțiilor se va face în etape, se va face gradual. Vom lăsa un timp după ridicarea restricțiilor pentru a vedea dacă contextul epidemiologic evoluează într-un fel sau altul, și abia după ce vom consolida niște ridicări de restricții vom ridica și alte restricții. Sigur, există un sistem de evaluare a riscului epidemiologic aferent fiecărei măsuri și vom lua acele măsuri unde există cu adevărat cel mai mic risc. Vă dau un exemplu: nu cred că se poate renunța la restricția legată de spectacole, unde se adună un număr foarte mare de persoane și unde riscul de transmitere a virusului este foarte mare. În general, locurile în care se adună foarte multă lume și stau o perioadă de timp și la o distanță mică se vor relua mai greu. Sunt în schimb alte activități la care restricţia se poate…

Parcurile ar putea să fie redeschise?

Ludovic Orban: În privinţa parcurilor, riscul epidemiologic este relativ scăzut, și probabil vor face parte dintre măsurile de relaxare. Există o excepție, și anume locurile de joacă pentru copii. La locurile de joacă pentru copii există un risc epidemiologic mai mare şi e posibil ca, și în cazul în care parcurile se vor deschide, locurile de joacă să rămână în continuare închise. Aici aș vrea să fac mențiunea că noi nu am închis în mod expres, prin ordonanță militară sau prin hotărâri ale Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență parcurile. Ele n-au fost închise în prin decizii luate în ordonanțele militare, potrivit RRA.