Actual Diverse

Plimbările cu autobuzul iau locul croazierelor fluviale. Industria de miliarde de dolari este la pământ

Plimbările cu autobuzul iau locul croazierelor fluviale. Industria de miliarde de dolari este la pământ
EVZ

O serie de croaziere fluviale au fost anulate în ultimele săptămâni din cauza nivelului scăzut al apei pe râurile Rin și Daube, obligând vizitatorii nemulțumiți să accepte servicii de înlocuire, mai exact autobuzul.

Plimbările cu autobuzul iau locul croazierelor fluviale. Industria de miliarde de dolari este la pământ

Croazierele fluviale reprezintă o industrie de miliarde de dolari în Europa. Potrivit Statista, un furnizor de date de piață și de consum, peste 1,6 milioane de călători au făcut croaziere pe râuri în Europa în 2018. Cel mai mare grup de pasageri provine din America de Nord, potrivit grupului comercial Cruise Lines International Association.

Croazierele fluviale în Europa au devenit o opțiune din ce în ce mai populară pentru ”vacanțierii” americani în ultimii ani, în mare parte datorită faptului că americanii nu au nevoie de viză sau autorizație de călătorie pentru a vizita regiunea în prezent. Cu toate acestea, în viitor, se va cere un certificat ETIAS pentru americanii care vor să călătorească liber în Europa, cerință care va intra în vigoare la finele anului 2023.

Mulți cetățeni americani care efectuează croaziere fluviale prin regiune și-au văzut recent călătoriile perturbate de una dintre cele mai grave secete din Europa din ultimele decenii.

Rezervările se fac din timp, așa că anul acesta mulți turiști s-au trezit într-o adevărată capcană.

Cele mai puternic afectate au fost croazierele între Amsterdam și Budapesta, din cauza faptului că nivelul apei din anumite părți ale râurilor Rin și Dunăre a fost prea scăzut pentru ca navele să poată trece.

Deoarece încărcăturile grele îngreunează navele și cauzează probleme în apele puțin adânci, chiar și navele care pot trece prin Rin și Dunăre au fost nevoite să își reducă capacitățile de încărcare.

O alternativă viabilă: autobuzul

Pe lângă faptul că a provocat perturbări pentru companiile de transport maritim comercial care transportă bunuri și mărfuri precum petrolul și cărbunele, nivelul scăzut al apei a făcut să deraieze multe croaziere planificate. Acest lucru a forțat modificări de ultim moment ale itinerariilor turistice și servicii de înlocuire a autobuzelor, aranjate în grabă.

Pentru mulți vizitatori, serviciile de înlocuire cu autobuze reprezintă un substituent slab pentru croaziera pe râu pe care o plănuiseră, forțându-i să petreacă o vacanță bazată pe popasuri pe autostradă și restaurante pe marginea drumului, în loc să se aștepte la priveliști pe râu și cine la lumina stelelor proiectate pe apă.

Companiile de turism și-au cerut în mare parte scuze în legătură cu întreruperile, dar sugerează că fac tot posibilul pentru a menține un itinerar cât mai normal de-a lungul râurilor cu autobuzul.

Oferte speciale pentru a păstra clienții

Rudi Schreiner, președintele și coproprietarul AmaWaterways, o companie de croaziere fluviale cu o flotă de 26 de nave, spune că un pasager primește un voucher de 15 procente din următoarea croazieră de șapte nopți pentru fiecare zi în care itinerariul de croazieră diferă de cel programat.

În plus, el a spus că pasagerii croazierelor sunt duși cu autobuzul în excursii în orașele din apropiere atunci când nivelul apei este scăzut pe Rinul Inferior, dar apoi sunt aduși înapoi pe râu atunci când nivelul este suficient de ridicat.

Se poate vorbi despre ”moartea” croazierelor?

Dacă va fi secetă sau nivelul apelor va continua să scadă, se poate să asistăm la ”moartea” serviciilor de croazieră? Răspunzând la această întrebare, managerul a recunoscut că AmaWaterways caută noi tehnologii pentru ca în viitor navele să poată trece prin ape mai puțin adânci. „Nu văd nicio moarte a croazierelor fluviale”, a spus Schreiner. „Văd ajustări”.

Un alt operator de croaziere fluviale, Viking, a recunoscut că nivelul apei râului Daube rămâne neobișnuit de scăzut, dar a declarat că majoritatea călătoriilor sale nu s-au confruntat cu întreruperi, au reușit totuși să respecte cea mai mare parte de program turistic.

„Echipa noastră nautică monitorizează în permanență situația”, au spus managerii companiei, printr-o declarație publică. „Oaspeții și consilierii lor de călătorie vor continua să fie anunțați direct de către departamentul de relații cu clienții Viking dacă vedem că itinerariul lor ar putea fi afectat”.