International

Polonia face nazuri. Nu acceptă cerealele ucrainene nici de gura Comisiei

Polonia
Credit imagine: Digi24.ro

Polonia nu-și va redeschide granița pentru importurile de cereale ucrainene, indiferent de decizia Comisiei Europene din această săptămână. Asta a declarat marți premierul Mateusz Morawiecki.

Importurile de cereale ucrainene, inclusiv grâu și porumb, sunt în prezent interzise pe teritoriul a cinci țări din estul UE. Acestea includ Polonia, Ungaria, România, Bulgaria şi Slovacia. Interdicţia s-a realizat în baza unui acord încheiat cu Bruxelles-ul la începutul acestui an. Este permis doar tranzitul către alte destinații. Restricțiile expiră vineri. Comisia nu a decis încă dacă le va lăsa să expire sau le va prelungi.

„Polonia nu va permite ca cerealele ucrainene să ne inunde. Indiferent de decizia oficialilor de la Bruxelles, nu ne vom deschide granițele”, a declarat Morawiecki într-un mesaj pe platforma X.

Criza cerealelor din Ucraina s-a resimţit puternic

Măsura ar încălca normele comerciale comune ale blocului. Nu este prima dată când Morawiecki amenință cu acest lucru. Problema produselor ucrainene mai ieftine care inundă piața poloneză ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei s-a dovedit a fi un factor de divizare înainte de alegerile naționale din Polonia din octombrie.

Alegerile din Polonia sunt legate de grânele ucrainene

În condițiile în care fermierii protestează față de afluxul de cereale ucrainene, pe care îl consideră o amenințare la adresa mijloacelor lor de trai, expirarea acordului ar putea avea consecințe politice pentru guvernul conservator condus de partidul Lege și Justiție (PiS) al lui Morawiecki.

PiS a profitat de această problemă ca fiind unul dintre sloganurile sale electorale cheie. Mesajul lui Morawiecki a venit ca răspuns la o înregistrare video care evidențiază modul în care guvernul PiS pune pe primul loc interesele agricultorilor polonezi.

În condițiile în care majoritatea țărilor UE se opun restricțiilor la import, comisarul polonez pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, și-a intensificat eforturile pentru a obține extinderea acestora. Dacă restricțiile vor fi ridicate, a avertizat el recent, „vom avea o altă criză majoră în cele cinci state membre din prima linie. Poate chiar mai mare decât înainte”.

E cu adevărat o problemă cu cerealele?

Cu toate acestea, analiștii pieței locale susțin că nu există dovezi care să sugereze că acesta ar fi cazul.

]Prețurile globale ale cerealelor și, în consecință, prețurile din Polonia sunt semnificativ mai mici. Oferta locală este suficient de mare pentru ca firmele să nu fie interesate să importe din Ucraina”, a declarat un analist, Mirosław Marciniak, la începutul acestei săptămâni.

Kievul a amenințat că se va adresa Organizației Mondiale a Comerțului dacă interdicția rămâne în vigoare. Nu este clar dacă președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, va aborda această problemă în discursul său anual privind starea Uniunii. Acesta va avea loc miercuri. Diplomații UE se vor întâlni din nou vineri, ceea ce înseamnă că discuțiile ar putea dura până în ultimul moment. Aceea este ziua în care acordul urmează să expire, a explicat POLITICO.