Actual International

Posibilă schimbare de macaz la Putin. De la discursurile virulente și agresive, la un mesaj ferm și înduioșător pentru Occident

Posibilă schimbare de macaz la Putin. De la discursurile virulente și agresive, la un mesaj ferm și înduioșător pentru Occident
Infoactual

Președintele rus Putin a vorbit în timpul discursului său anual de la Clubul de discuții Valdai, cu sediul la Moscova. Ședința anuală a avut loc joi, 27 octombrie 2022, în apropiere de capitala rusă. Organizatorii au anunțat după eveniment că au venit la întâlnirea cu Putin peste 100 de oameni din 40 de țări. Discursul președintelui rus a debutat în stilul caracteristic violent și agresiv, dar mesajul final a fost unul cu totul surprizător pentru faptul că a fost ferm dar, de această dată, înduioșător.

Posibilă schimbare de macaz la Putin. De la discursurile virulente și agresive, la un mesaj ferm și înduioșător pentru Occident

Președintele Vladimir Putin și-a început discursul afirmând că nu există „nicio unitate” în Occident și că în ultimele luni s-au făcut „mai mulți pași spre escaladare”.

În discursul său pregătit din timp, fapt evidențiat de hârtiile pe care le avea în mână, Putin a acuzat Occidentul că „alimentează războiul din Ucraina”, jucând un joc „periculos, murdar și mortal” prin „impunerea valorilor lor, a modelelor de consum” în lume.

Liderul de la Kremlin a spus în acest context că Rusia „nu va accepta niciodată ceea ce îi spune Occidentul să facă”.

„Dominarea lumii este tocmai ceea ce Occidentul a decis să mizeze în acest joc. Dar acest joc este unul periculos, murdar și sângeros”, a spus președintele Putin de la prezidiul adunării.

În ceea ce privește amenințarea nucleară, președintele rus a afirmat:

„Nici din punct de vedere militar, nici politic, nu are sens ca Rusia să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei.”

Și, dintr-o dată, schimbare de macaz

Timp de două ore, Putin a stat așezat pe un fotoliu alb la care era atașat un microfon, care se vedea că fusese așezat în mare grabă.

După cum au observat cei prezenți în sală care au postat pe Twitter și precum a observat bine presa rusă, Putin a renunțat la amenințări asupra Occidentului.

Cei prezenți în sală au avut voie să adreseze întrebări liderului de la Kremlin. Răspunzând uneia dintre ele, prin care era rugat să transmită un mesaj Occidentului, președintele rus în exercițiu a transmis un îndemn:

„Luptați pentru salariile voastre! Și nu credeți că suntem dușmanii voștri, Rusia nu a fost niciodată dușmanul vostru”.

Printre temele de discuție s-a aflat și problema schimbărilor climatice. Cu referire la aceasta, Putin a ținut să precizeze că Rusia și Occidentul se confruntă cu „două opțiuni” în ceea ce privește schimbările climatice, aceasta fiind o problemă globală.

El a spus: „Fie continuăm să acumulăm povara problemelor care cu siguranță ne va zdrobi pe toți. Sau putem lucra împreună pentru a găsi soluții funcționale, chiar dacă imperfecte”.

Curajos ca întotdeauna, liderul cel mai de temut al lumii de astăzi, a dorit să răspundă la toate întrebările interlocutorilor prezenți în sală.

Vom releva câteva dintre ele, cele mai semnificative, pentru a înțelege mai multe despre gândirea liderului rus.

„Pe 24 februarie ați fi crezut că se va ajunge aici, că «operațiunea specială» va merge atât de rău?”, a sunat fraza din sală. Putin a tăcut. Și tăcerea este un răspuns.

„Știți, Odesa e unul dintre orașele mele preferate. Să mă duc acolo? Cu ce viză voi merge acolo în 2-3 ani, una ucraineană sau una rusească?”, a insistat interlocutorul președintelui.  „Duceți-vă”, a spus președintele rus.

Fără să zâmbească, ironic în colțul gurii, cum proceda de obicei, Vladimir Putin a spus: „Odesa e unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii. Chiar dacă au dărâmat statuia fondatoarei orașului, țarina Ecaterina a II-a”.

„Ultima oară când am fost acolo era îngrijit centrul, dar restul, în materie de infrastructură, nu mi s-a părut îngrijit. Dar rămâne un oraș de mare tradiție. Cine știe, Odesa poate fi simbolul rezolvării acestui conflict”, a spus Vladimir Putin, fără să dea detalii în acest sens.

Spre finalul evenimentului, Putin a ținut să menționeze: „În multe ocazii am spus că suntem deschiși unei negocieri. Nu e nevoie decât ca de la Washington să se dea semnalul către Kiev ca să fie deschiși la o soluție.”

La final, președintele Putin s-a ridicat de pe fotoliul alb și aceasta a fost prima dată din viața și ”domnia” președintelui rus când nimeni din cei prezenți în sală nu l-a aplaudat la finalul întrevederii oficiale.