International

Premierul Benjamin Netanyahu, în stare de alertă: „Hamas este ISIS și îl vom învinge”

eurocom.bg
sursa foto eurocom.bg

Premierul Benjamin Netanyahu a cerut luni opoziției israeliene să formeze un „Guvern de uniune națională”. În timp ce țara se confruntă cu un atac mortal al grupării militante palestiniene Hamas. „Fac apel la liderii opoziției să formeze imediat un Guvern de uniune națională, fără nicio precondiție.”, a declarat Netanyahu într-un discurs televizat.

Netanyahu se află în fruntea unui Guvern de coaliție de dreapta dură. Acesta se confruntă cu una dintre cele mai mari crize din istoria Israelului. După ce Hamas a lansat sâmbătă dimineața un atac surpriză. În discursul său de luni, el a declarat că guvernul intenționează să recâștige controlul asupra teritoriului. Și să „elimine teroriștii” încă prezenți în Israel.

Benjamin Netanyahu, stare de alertă

Israelul plănuiește să efectueze un asalt „masiv” împotriva Hamas cu o „forță fără precedent”. Dar și să „consolideze alte fronturi în nord împotriva Hezbollah” în Liban, precum și în Cisiordania ocupată, a spus premierul. Netanyahu a mai spus că va continua, de asemenea, să militeze pentru sprijin internațional și să lucreze pentru „unitatea poporului” prin formarea guvernului de uniune națională, conform Barrons .

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni că atrocitățile comise de Hamas în timpul atacului său asupra Israelului sunt o oglindă a celor comise de gruparea jihadistă Statul Islamic. Netanyahu a povestit, în declarații transmise în emisiune, cum au fost uciși unii israelieni în timpul incursiunii Hamas, spunând că au fost executați copii legați. Acesta a spus că acest lucru a fost la fel de asemănător cu crimele brutale efectuate de Statul Islamic, cunoscut și sub numele de ISIS.

„Atrocitățile comise de Hamas nu au mai fost văzute de la atrocitățile ISIS. Copii legați executați împreună cu familiile lor. Tineri bărbați și femei împușcați în spate, executați. Alte orori pe care nu le voi descrie aici”, a declarat Netanyahu. „Am știut întotdeauna cine este Hamas. Acum întreaga lume știe. Hamas este ISIS. Și îl vom învinge, așa cum lumea luminată a învins ISIS. Acest dușman josnic a vrut război și va avea parte de război”, a spus premierul, conform Reuters .

Biden și Netanyahu, parteneriat incomod

Președintele american Joe Biden și premierul israelian Benjamin Netanyahu, aliați dificili în cele mai rele vremuri, își vor supune relația dificilă la un nou test. Israelul pregătește un posibil asalt terestru asupra Fâșiei palestiniene Gaza. După luni întregi de tensiuni cu privire la calea de urmat în Orientul Mijlociu, cei doi lideri, care se cunosc de zeci de ani, au fost împinși într-un parteneriat pe timp de război. În urma unui atac mortal și în mai multe direcții al militanților Hamas din Gaza către Israel.

Relațiile SUA cu Israelul, principalul aliat al Washingtonului în Orientul Mijlociu, s-au tensionat în ultimele luni. Casa Albă făcându-se ecoul criticilor israelieni care au organizat proteste împotriva planului guvernului de extremă dreapta Netanyahu de a reduce puterile Curții Supreme. Dar diferențele dintre cei doi lideri sunt mult mai profunde.

În calitate de președinte, Biden a subliniat în mod frecvent sprijinul pentru state israeliene și palestiniene independente. Oficiali ai administrației spun că a ridicat acest subiect în fiecare conversație cu Netanyahu, cerându-i în același timp să oprească extinderea coloniilor evreiești în Cisiordania ocupată.