Actual

Românii, prinși în Israel. Apel disperat pentru a se întoarce acasă

Românii, prinși în Israel. Apel disperat pentru a se întoarce acasă
Sursa foto B1TV

Războiul care a izbucnit în Israel a adus momente de groază pentru mulți români. Atacurile grupării Hamas au adus distrugere, decese și haos. Mulți români au fost prinși în mijlocul acestor atacuri. Aceștia spun că experiențele au fost terifiante.

Multe persoane au plecat să viziteze locurile sfinte. Grupuri de români se aflau în pelerinaj când războiul a început. Vacanța s-a transformat în iar pentru oamenii care se aflau în Israel.

Românii, prinși în atacurile din Israel

Atacurile din Israel au trezit panică și frică. Mulți români au fost prinși în mijlocul bombardamentelor. Aceștia au călătorit pentru a vedea locuri sfinte sau pentru a se bucura de ultimele zile de vară în stațiunile balneare. Cu toate acestea, au descoperit că moartea, rachetele și exploziile erau peste tot în jurul lor.

Potrivit premierului, în Israel au fost aproximativ 800 de turiști români la momentul începerii atacului. O parte dintre aceștia au ajuns aseară înapoi acasă.  În satele care înconjoară Fâșia Gaza, peisajul este devastator. În mijlocul focurilor de armă, oamenii au ieșit din vehiculele lor și s-au întins pe pământ.

Focuri de armă

În zonele de frontieră, comandourile islamice au împușcat persoanele care încercau să fugă. Focurile au fost mai intense în apropiere de Tel Aviv. În mijlocul haosului, un tată își folosește propriul corp pentru a-și proteja fiica din calea focurilor.

În tot acest iad sunt și români. Cei care muncesc și trăiesc în Israel. Dar și cei care au plecat în vacanțe sau în pelerinaj. În regiunea Betleem, grupuri de români au rămas blocați. Aceștia plecaseră în pelerinaj pentru a vizita locurile sfinte.

Strigăt pentru ajutor

Într-unul dintre grupurile blocate în Betleem se află și o femeie. Aceasta a postat pe rețelele sociale un strigăt de ajutor. „Suntem un grup de 50 de persoane. S-a tras pe lângă noi cu arme. Nu vă spunem prin ce sentimente de groază am trecut! În Bethleem a sunat alarma și se auzeau bombele cum cădeau. Vă rugăm din suflet, toate autoritățile, ajutați-ne să ajungem acasă la familiile noastre.” a scris pe Facebook Adriana Zar, turistă.

Acest grup de persoane avea programat un zbor marți înspre România. Dar, din cauza atacurilor, aceștia nu au putut ieși din Betleem. În aceeași situație se află și un grup de 56 de persoane din Baia Mare. „Majoritatea sunt persoane în vârstă, care n-au ieșit din țară. Și-au dorit să ajungă în locurile sfinte pentru prima dată. Și s-au speriat foarte tare.” a spus Mircea Lung, preot.

Străzi pustii în Tel Aviv

În Israel, oamenii au fost sfătuiți să rămână în case. Străzile sunt pustii, iar doar câteva magazine mai sunt deschise. Bombele explodau în aer la momentul atacului. Oamenii au fost nevoiți să meargă în camerele de război. De aceste camere beneficiază fiecare familie, pentru a se putea adăposti.

„Plajele sunt închise. Supermarketurile sunt deschise, mare parte din magazine, în afară de supermarketuri ce înseamnă mâncare sunt închise. Spitalele funcționează normal, la capacitate maximă. Suntem în poziție de stand-by, în caz că se întâmplă ceva.” a explicat Andrei Olaru, medic, conform Pro TV .