Actual International

Președintele Braziliei, declarații cu tentă sexuală la adresa unei jurnaliste

Președintele Braziliei, declarații cu tentă sexuală la adresa unei jurnaliste
Twitter

Insulte la nivel înalt! Președintele brazilian Jair Bolsonaro și principalul său rival electoral, Luiz Inacio Lula da Silva, și-au adresat cuvinte josnice reciproc, dar cel de-al doilea a atacat verbal și o jurnalistă care a insistat asupra unui răspuns al acestuia.

„Cred că te culci gândindu-te la mine. Te-ai îndrăgostit de mine. Sunteți o rușine pentru jurnalismul din Brazilia”, a fost replica pe care Vera Magalhães a „încasat-o” de la Bolsonaro, după ce aceasta l-a întrebat despre rata de vaccinare împotriva Covid-19 a Braziliei, potrivit CNN.

Replica jurnalistei jignite

Jurnalista a replicat mai târziu că atitudinea lui Bolsonaro este „absolut scăpată de sub control, inutilă și… dăunătoare pentru el însuși”. Ea a spus că crede că lui Bolsonaro „nu-i place să fie interogat de femei”.

Aceste comentarii jignitoare ale lui Bolsonaro la adresa Verei Magalhães au venit după ce a fost criticat pentru atitudinea sa față de femei. Liderul de extremă dreapta a apărat sprijinul guvernului său pentru legi în favoarea femeilor și a susținut că „o mare parte dintre femeile din Brazilia mă iubesc” pentru că se opune legalizării drogurilor.

Dicuțiile din cadrul dezbaterii

Aceste situații au avut loc înaintea alegerilor prezidențiale din octombrie, când Bolsonaro, fostul președinte Lula și alți patru candidați au participat la prima dezbatere televizată. Problemele atinse atunci au fost legate de economie, schimbările climatice și gestionarea de către guvern a pandemiei de Covid-19, dar întâlnirea a fost presărată de atacuri personale.

Bolsonaro a fost forțat să iasă în defensivă din cauza gestionării sale a economiei, a crizei climatice și a pandemiei. Președintele a susținut că economia braziliană este „în plină expansiune”, în ciuda șomajului record sub administrația sa. Între timp, Lula, cel mai popular candidat conform recentelor sondaje de opinie, a negat acuzațiile de corupție și și-a apărat nevinovăția.

Fostul președinte, probleme cu legea

Luiz Inacio Lula da Silva a fost condamnat pentru corupție în 2017 și s-a predat autorităților federale în aprilie 2018 pentru a începe să execute o pedeapsă de 12 ani de închisoare. Cu toate acestea, în 2021, Curtea Supremă a anulat condamnarea, permițându-i să candideze din nou la președinte.

„Am fost arestat pentru ca tu să fii ales președinte, dar apoi am fost găsit nevinovat. Dar acum voi câștiga pentru a expune dintr-o singură lovitură ceea ce vrei să ascunzi atât de mult!”, a spus Lula, referindu-se la presupusele eforturi ale lui Bolsonaro de a ascunde informațiile și de a slăbi transparența de la preluarea mandatului.