Actual

Prețul gazului s-ar putea dubla! Expiră plafonarea

prețul gazului s-ar putea dubla gaze, Sursa foto: romania.tv gazele naturale
sursa foto arhiva companiei

Prețul gazului s-ar putea dubla începând cu aprilie 2025. Asta deoarece piața energiei își va relua evoluția anterioară perioadei de plafonare, în absența unei intervenții statului. Experții din domeniu au analizat patru scenarii posibile care ar putea modela evoluția acestei situații.

Potrivit acestor analize, factura la gaze ar putea să se dubleze începând din 2025. Cele patru scenarii luate în considerare de experți devin relevante după expirarea perioadei de plafonare a prețurilor.

Prețul gazului s-ar putea dubla

Dumitru Chiriță, președintele asociației Energia Inteligentă, a subliniat  că această perspectivă devine realitate în lipsa unor decizii guvernamentale menite să prevină o creștere semnificativă a costurilor.

Chiriță a explicat că în prezent prețul este plafonat la 0,31 lei pe kilowat/oră pe factura la gaze. Odată cu expirarea acestei măsuri la data de 31 martie 2025, se așteaptă o creștere semnificativă a costurilor. În acest context, factura actuală la gaze s-ar putea dubla într-un an și câteva luni, fără măsuri clare din partea Guvernului pentru a gestiona această situație și a preveni o explozie a costurilor pentru consumatorii domestici și industriali.

„Așa cum am mai încercat să transmit public, ne găsim în situația în care până la 31 martie 2025, prețul este plafonat la o valoare de 0,31 lei pe kilowatt/oră, dar acest preț este mult inferior față de prețul din contract.

Având în vedere că există această situație, în lipsa unei pregătiri atente a ceea ce înseamnă elementul post-plafonare, există riscul ca începând cu 1 aprilie, oamenii să plătească ceea ce au în contract, ceea ce ar însemna o explozie, ar fi o dublare de fapt a prețului la gaze naturale”, explică Dumitru Chiriță modul în care ar putea crește factura la gaze naturale.

Care sunt scenariile?

Primul scenariu analizat presupune inactivitatea autorităților în fața iminentei eliminări a plafonării prețurilor la gaze. Se prognozează că în cea de-a doua parte a anului 2025, factura la gaze va fi dublă. Problemele nerezolvate anterior pe piața energiei vor impacta direct prețurile.

Al doilea scenariu se concentrează pe pregătirea prealabilă înainte de eliminarea plafonării. Experții susțin necesitatea unei ample campanii de informare a publicului. Este nevoie de atenție sporită  din partea autorităților pentru a gestiona corespunzător schimbările de pe piața energiei și pentru a limita impactul lor asupra facturilor la gaze.

Cel de-al treilea scenariu explorează posibilitatea unei piețe semireglementate. S-ar menține o formă de plafonare susținută din buget, cu posibilitatea de a fi anulată în cazul scăderii prețurilor de achiziție.

Ultimul scenariu, al patrulea, abordează reglementarea extinsă a pieței energiei. Această varintă pare să aibă potențial de acceptare la nivel european. Cu toate acestea, nu se oferă garanția că această reglementare va conduce la apariția unor prețuri mai scăzute pe factura la gaze, potrivit DailyBusiness.