Lifestyle

Victor Pițurcă a plecat acasă: „Nu am nicio treabă cu acestă afacere”. Procurorii îl „storc” acum și pe fiul său, Alex. Up Date

Victor Pițurcă a plecat acasă: „Nu am nicio treabă cu acestă afacere”. Procurorii îl „storc” acum și pe fiul său, Alex. Up Date

Up Date

La ora 10.28, Victor Pițurcă a ieșit pe poarta Arestului Central. Procurorii au luat decizia să-l plaseze sun control judiciar. În fața presei, Pițurcă a spus „Nu am nicio treabă cu acestă afacere. O să aflați despre ce e vorba”. Apoi s-a urcat în mașină și a plecat cu șoferul. Procurorii DNA își continuă ancheta.

Știrea inițială

La nici 24 de ore de când Victor Pițurcă a fost luat și dus la DNA, în aceste momente procurorii discută cu fiul său. Alex Pițurcă e cercetat în dosarul tatălui său.

Potrivit oamenilor legii, Victor Pițurcă ar fi transportul măștilor medicinale prin firma pe care o deține fiul său.

Mai sunt câteva minute până expiră ordonanța lui Victor Pițurcă și urmează să se decidă dacă acesta va rămâne în spatele gratiilor pentru o perioadă de 30 de zile.

Fostul selecționar a petrecut prima noapte în Arestul Capitalei. Azi noapte, familia lui Pițurcă, îngrijorată de ce s-ar putea întâmpla cu Victor, care a mai făcut cunoștință cu celula întunecoasă, i-a angajat și avocat.

“Orice familie, în astfel de situații, trece prin momente grele”

”La 10.20 expiră ordonanța. O să facem apărarea în instanță. Nu cred că sunt chiar atât de sustenabile (n.r. acuzațiile aduse de DNA). Am vorbit cu familia lui Victor Pițurcă. Orice familie, în astfel de situații trece prin momente grele, vă dați seama.”, a spus apărătorul. În același dosar a fost reținut și șeful ROMARM, Gabriel Țuțu, acuzat de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și trafic de influență în formă continuată.

Victor Pițurcă e acuzat de dare de mită și cumpărare de influență

La scurt timp după ce Pițurcă a fost luat pe sus, procurorii DNA au dat și următorul comunicat. ”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a suspecților: Țuțu Gabriel, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:

– abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

– trafic de influență în formă continuată,

– fals intelectual;

Persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență. În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Suma prejudiciată este de aproape 9.000.000 de lei

  1. Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).

Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

Țuțu Gabriel are probleme și mai grave

  1. Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

În schimbul acestor “servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.

Țuțu Gabriel ar fi primit suma de 50.000 lei

În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei. Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, este comunicatul DNA, publicat pe site-ul oficial al instituției.