Lifestyle

Procurorii s-au sucit. L-au scos pe Victor Pițurcă din celulă, l-au băgat în Arestul Capitalei pe fiul său pentru 24 de ore

Procurorii s-au sucit. L-au scos pe Victor Pițurcă din celulă, l-au băgat în Arestul Capitalei pe fiul său pentru 24 de ore

UP Date

Azi dimineață, Alexandru Pițurcă a fost să dea cu subsemnatul la DNA, iar procurorii au decis că va fi reținut pentru următoarele 24 de ore. În această seară, după multe ore de audiere, Alexandru Vitorio Pițurcă a primit ordonanță de reținere, iar în această noapte va dormi în Arestul Central.

Fostul director al Romarm, Gabriel Țuțu, reținut luni împreună cu Victor Pițurcă, a fost lăsat să plece acasă sub control judiciar, dar este chemat și mâine la DNA.

Procurorii DNA au emis și un comunicat în care descriu faptele pentru care este acuzat Pițurcă junior. Fiul fostului selecționer este acuzat de cumpărare de influență, după cum reiese din ordonanța DNA.

„În cauză există probe și indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârșit infracțiunea de cumpărare de influență”, faptă prevăzută de art. 292, alin. 1 C.P., raportată la art. 6 din Legea nr. 78/2000.

La audieri, în prezența avocaților săi, Constantin Matei și Silvia Uscov, lui Alex Pițurcă i s-a adus la cunoștință faptul că s-a dispus „extinderea acțiunii penale față de el pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență (…), constând în aceea că, în data de 10.04.2020, cunoscând funcția deținută de Țuțu Gabriel în cadrul CN Romarm SA, a acceptat, în mod direct, pretinderea formulată de acesta, respectiv:

  • să finanțeze din fonduri proprii achiziția materialelor de protecție împotriva Covid-19 importate din China;
  • să cedeze o cotă de 40% din profitul rezultat în urma vânzării produselor către MApN;
  • să accepte introducerea în acest circuit comercial a lui Hudea Andrei Alexandru, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare de produse de protecție împotriva Covid-19 și să efectueze plata (prin SC Interarms Impex SRL) către acesta a unor sume de bani din cota de profit rezultată, sub aparența unui contract de consultanță, pentru ca Țuțu Gabriel să își exercite influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor funcționari din cadrul MApN (UM 02464, Direcția Medicală, Centrul Național Militar de Comandă, Secția legături cu forțele armate străine) pentru ca aceștia să își îndeplinească atribuțiile de serviciu în legătură cu contractul de furnizare nr A1775/21.04.2020, astfel încât contractul să se desfășoare fără probleme (finanțare, asigurare transport marfă în România, încredințare directă și fără proceduri publice a contractului de furnizare, recepție produse și achitare contravaloare facturi), profitul realizat fiind repartizat ulterior, conform înțelegerii prealabile, prin interpunerea formală și nesusținută de activități auxiliare aferente contractului menționat, a lui Hudea Andrei Alexandru, prin intermediul căruia i-a dat lui Țuțu Gabriel suma de 50.000 lei”.

Știre inițială

Azi, atât Victor Pițurcă cât și șeful ROMARM au fost trimiși acasă sub control judiciar. Cei doi, dar și fiul lui Pițurcă sunt cercetați în dosarul măștilor neconforme vândute spitalelor MApN, în perioada pandemiei.

Alexandru Pițurcă a fost audiat mai multe ore de organele de urmărire penală. La rândul său, Victor Pițurcă a fost rechemat după doar câteva ore la DNA. Fostul selecționar și fiul său le-au dat lămuriri procurorilor.

Potrivit surselor, dosarul în care au fost reținuți Alex și Victor Pițurcă, dar și Gabriel Țuțu, provine din cadrul unui dosar din anul 2020 al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București.

Ce au declarat procurorii DNA până acum

Luni procurorii DNA, Secția de combatere a corupției au dat un comunicat în ceea ce îi privește pe Gabriel Țuțu și Victor Pițurcă. Directorul ROMARM este anchetat pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, trafic de influență în formă continuată și fals intelectual.

La rândul său, Victor Pițurcă este suspectat pentru comiterea infracțiunii de cumpărare de influență. Acesta, la părăsirea sediului DNA, a declarat că nu are „nicio treabă cu afacerea asta” și că nu este vinovat.

Prejudiciul se ridică la aproape 9 milioane de lei

Conform ordonanței procurorilor, „pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză (Victor Pițurcă – n.red.), în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).

Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

Țuțu Gabriel a primit suma de 50.000 de lei

Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său.

Fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

În schimbul acestor „servicii”, suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.

În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”.