International

Profesoara Irma Garcia a acoperit cu propriul trup copiii, în încercarea de a le salva viața în timpul masacrului din Texas

Profesoara Irma Garcia a acoperit cu propriul trup copiii, în încercarea de a le salva viața în timpul masacrului din Texas
Foto: New York Times/Facebook

Una dintre cele două profesoare care au fost ucise în tragedia din Texas, care a îndurerat o lume întreagă, este Irma Garcia.

Profesoara Irma Garcia a acoperit cu propriul trup copiii, în încercarea de a le salva viața în timpul masacrului din Texas

Când autoritățile au intrat în clasă, la câteva momente după împușcături, au găsit o imagine care i-a impresionat. Profesoara Irma Garcia, una dintre cele două profesoare care și-au pierdut viața în tragedia de la Școala Robb din Uvalde, a fost găsită îmbrățișând doi copii, cu trupul ei, în încercarea ultimă de le salva viața micuților. Așa și-a găsit Irma sfâșitul.

John Martinez, un apropiat al ei, povestește că autoritățile „au găsit-o acolo, îmbrățișând copiii cam până la ultima ei suflare”. Ea și-a tratat elevii ca și cum ar fi fost propriii copii, a spus el, așa că a fost ușor pentru cei dragi să își imagineze „cum și-a pus viața în pericol”.

Irma Garcia, profesoară de peste două decenii, era cunoscută în familia sa ca fiind o optimistă de neclintit. Făcea glume la toate întâlnirile cu copiii din Uvalde, Texas, cânta melodiile ei preferate de rock clasic, în timpul petrecerilor și își ajuta, permenent, nepotul la teme, după cum titrează New York Times.

„Întotdeauna a fost optimistă în legătură cu totul și pur și simplu atât de iubitoare cu oamenii din viața ei”, a declarat Martinez, student de 21 de ani, de la Texas State University. Marți seara, el și familia sa se adunase în așteptarea veștilor primite de la autorități.

”Doamna Garcia se număra printre cele 21 de persoane ucise – 19 elevi și doi profesori – la școala primară Robb din Uvalde”, povestește el, acum, cu lacrimi în ochi. Doamna Garcia – sau Tia Garcia (tia în limba spaniolă înseamnă mătușă),  cum i se mai spunea, era „ca o a doua mamă” atât pentru propriii nepoți, cât și pentru elevii ei, a spus el. „Ea aducea  bucurie și  lumină în sala de clasă”.

Tatăl își vrea fiica, iar frații, sora

Jailah Silguero, în vârstă de 10 ani, era cea mai mică din cei patru copii ai familiei, a spus tatăl ei. Îi plăcea să meargă la școală și să-și vadă prietenii. Jailah îi spusese tatălui ei, Jacob Silguero, în vârstă de 35 de ani, luni seară, că vrea să rămână, acasă, marți. Era ceva neobișnuit la ea, iar până dimineață, a spus Silguero, părea să fi uitat de asta. S-a îmbrăcat și a mers la școală, ca de obicei. Nimic nu anunța tragedia care va urma.

„Nu pot să cred că acest lucru i s-a întâmplat fiicei mele, copilului meu”, a spus el. El a adăugat: „Întotdeauna mi-a fost teamă să pierd un copil”. Frații spun că o așteaptă încă, să revină acasă, în timp ce tatăl își vrea fiica înapoi.

Acestea sunt doar două povești, dar fiecare în parte are povestea lui. Tragedia aceasta este fără margini. Imagini cu cei 19 copii, victime ale ”nebuniei” și ”furiei” fără sens, stau acum postate pe toate rețele de socializare și în mass-media din toată lumea. 19 copii, suflete nevionvate, al căror zbor în viață a fost întrerupt brusc, fără nici o explicație plauzibilă. Singurul mesaj care l-a lansat atacatorul în spațiul lui virtual era că va deschide focul într-o școală primară, lăudându-se, în prealabil, cu armele din ”dotare”.

Foto: New York Times/Facebook