Actual

Profesorii refuză „primele” și continuă greva. Guvernul susține că rezolvă totul la toamnă

grevă profesori (sursă foto: playtech.ro)
Sursă foto: playtech.ro

Liderii sindicatelor din învățământ consideră că oferta guvernului de a acorda „prime” în valoare de 2.500 de lei este jignitoare. La rândul său, Executivul susține că este mânat de cele mai bune intenții, însă nu poate face nimic până prin septembrie, când ar trebui să fie definitivată Legea salarizării.

Liderii sindicatelor din învățământ au anunțat că greva din Educaţie va continua, după ce profesorii au respins oferta Guvernului de a acorda „prime” în valoare de 1.000 de lei în iunie și 1.500 în septembrie, prin intermediul unor carduri dedicate. Sindicaliștii consideră oferta guvernului drept „jignitoare” și subliniază că Executivul trebuie să își asume răspunderea în faţa părinţilor şi elevilor pentru ce urmează.

Conform sursei citate, profesorii sunt ferm deciși, ca, atât timp cât nu va exista o soluţie corectă şi decentă, să nu renunțe la proteste, au explicat liderii sindicali prezenți joi în Piaţa Victoriei, unde mii de cadre didactice participă la a patra zi de grevă generală.

Legea se discută în septembrie

Guvernul susține însă că măsura „compensatorie” a primelor în două tranșe are doar un caracter temporar, până când va putea fi definitivată noua lege a salarizării care să conțină și creșterile salariale din educație.

„Toate salariile din educație vor fi duse la maximul posibil din grila salarizării, urmând ca din 15 iulie să definitiveze inclusiv din perspectiva financiară prioritatea celor care funcționează în sistemul educațional. Guvernul României dorește să crească salariile, dovada concretă este faptul că până în data de 15 iulie va fi gata proiectul care vizează noua lege a salarizării, iar educația este subiect prioritar, astfel încât la 1 septembrie această lege a salarizării care va conține și creșterile salariale în educație, să poată să devină realitate. Până atunci, reprezentanții Guvernului au transmis că pentru toți cei care lucrează în sistem urmează sa fie acordate prime”, a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, citat de G4Media.

Se dau prime pentru tot personalul

Ieri seară, secretarul de general al Guvernului, Marian Neacșu, se declara optimist după negocierile purtate cu sindicatele din educație.

„Am avut o discuție fructuoasă. Este foarte clar în momentul acesta că nu poate să fie vorba de niciun fel de creştere salarială. Colegii din învăţământ sunt, în momentul ăsta, la maximul grilei, iar acest guvern este cel care a făcut posibil acest lucru. De asemenea, nu poate să fie vorba în momentul ăsta de acordare de sporuri. Faţă de discuţiile anterioare, oferta suplimentară a Guvernului va fi aceea a acordării unei sume în luna iunie şi a unei sume în luna octombrie care va consta într-un card pentru cariera profesională, acordată profesorilor şi personalului auxiliar. Suma propusă este 1.000 de lei pentru luna iunie și 1.500 lei pentru luna octombrie. S-a solicitat şi am fost de acord ca o astfel de sumă să fie acordată şi pentru personalul nedidactic în cuantum de 500 de lei în luna iunie şi 500 de lei în luna octombrie”, a declarat Neacșu, conform alephnews.

Joi dimineață însă, liderii sindicatelor din învățământ au anunțat reluarea grevei generale.