Actual

Prognoza meteo în octombrie. Vor fi temperaturi cu adevărat de toamnă?

prognoza meteo (sursă foto: kanald.ro)

Prima lună de toamnă este una cu temperaturi destul de ridicate. Chiar dacă minimele sunt conforme cu perioada, în timpul zilei se ajunge la maxime de peste 30 de grade Celsius. Prognoza meteo pentru octombrie arată o situație ușor diferită.

Acest lucru este valabil chiar și pentru punctele cele mai „fierbinți” ale României. Adică vremea se răcește semnificativ inclusiv în București și pe litoral. Diferențele dintre temperaturile minime și maxime se vor micșora. Asta pentru că maximele nu mai ating niște puncte la fel de înalte. Un motiv pentru asta este și faptul că ziua se scurtează – echinocțiul de toamnă are loc pe 22 septembrie. După aceea, noaptea devine mai lungă decât ziua.

Cea mai scurtă zi din an este în ianuarie – doar 9 ore de lumină și căldură solară directă.

Prognoza meteo pentru octombrie

În a zecea lună din an, nu vor mai fi maximele cu care ne-am obișnuit la debutul toamnei. Cele mai înalte temperaturi vor fi în intervalul 16-18 grade Celsius. Asta în cele mai călduroase regiuni, precum sudul Munteniei și Dobrogea.

Spre exemplu, vremea din București va fi una cu minime de 12-14 grade Celsius și cu maximele menționate anterior. Din punctul de vedere al regimului pluviometric, toamna bucureșteană se va dovedi ușor secetoasă.

Același lucru este valabil și pentru Constanța, care are de regulă precipitații mai bogate. Un octombrie cu temperatura medie de 18 grade este departe de minimul absolut înregistrat – 4 grade Celsius, în 2010. Dar este departe și de cea mai ridicată medie, 26 de grade în anul 2011.

Aceste tendințe se mențin și în restul Munteniei și Dobrogei, exceptând zonele montane ale județelor Prahova și Argeș. În zonele vestice și nord-estice, temperaturile for fi considerabil mai scăzute. Astfel, în Cluj-Napoca e așteptată o medie de 12 grade, intervalul fiind de 9-15 grade Celsius.

În Iași, intervalul este asemănător cu cel clujean. Astfel, vorbim despre 10-16 grade Celsius de-a lungul lunii octombrie.

Aceste date au fost obținute de Unde-și-Când.net și preluate de WowBiz.