Actual International

Putin a fost înduplecat. A fost eliberat cel mai mediatizat prizonier american

Putin a fost înduplecat. A fost eliberat cel mai mediatizat prizonier american
foto: captură CNN

Taylor Dudley, fostul pușcaș marin american, a fost eliberat din captivitate în Rusia, după ce a fost reținut din 20 aprilie 2022.

Fostul pușcaș marin american Taylor Dudley, eliberat din captivitate în Rusia

Potrivit unei declarații transmise de familia pușcașului marin american Taylor Dudley, împreună cu un comunicat similar din partea biroului lui Bill Richardson, fostul guvernator al statului New Mexico, veteranul pușcaș marin american a fost eliberat din captivitate în Rusia.

Fostul pușcaș marin Dudley fusese ținut captiv în Rusia din aprilie anul trecut, după ce inițial fusese acuzat de spionaj în 2019. Potrivit declarației biroului lui Richardson, fostul militar: „se află în prezent cu echipa Centrului Richardson”, după ce a trecut în Polonia prin postul de frontieră Bagrationovsk-Bezledy.

„Ultimele 9 luni au fost dificile pentru familie și cer mass-mediei să le respecte intimitatea și să le ofere spațiul necesar pentru a-l primi pe Taylor acasă”, a scris familia acestuia într-un mesaj. Aceștia au adus mulțumiri Centrului Richardson pentru toate eforturile depuse pentru a ajuta la eliberarea lui Taylor în cele din urmă.

Aceștia au subliniat cum, timp de aproape 12 luni, Richardson și membrii echipei sale au călătorit în Rusia în mai multe rânduri pentru a se întâlni și a discuta cu omologii lor în încercarea de a obține eliberarea lui Taylor. Societatea civilă a organizat proteste pentru eliberarea militarului, s-a dus o campanie mediatică internațională pentru pușcașul ținut prizonier.

Într-o declarație, biroul lui Richardson a declarat „Este semnificativ faptul că, în ciuda mediului actual dintre cele două țări, autoritățile ruse au făcut ceea ce trebuia, eliberându-l pe Taylor astăzi”.

El a continuat: „În timp ce sărbătorim întoarcerea în siguranță a lui Taylor, rămânem foarte îngrijorați pentru Paul Whelan și ne-am angajat să continuăm să lucrăm pentru întoarcerea sa în siguranță, așa cum am făcut-o în ultimii patru ani, precum și pentru alți americani”, după cum a relatat abcnews.go.com.

Ce se știe despre pușcași marini

Infanteria marină, cunoscută și sub denumirea de corpul de pușcași marini, este, de obicei, o forță de infanterie, care este specializată în susținerea operațiunilor militare pe uscat, pe mare și în aer, precum și în executarea propriilor lor operațiuni. În multe țări, unitățile de pușcași marini sunt o parte componentă a Marinei Militare.

În Statele Unite ale Americii, Marine Corps este subordonat Departamentului de Stat pentru Marină, dar funcționează în mod independent.

Pușcașii marini pot face parte, de asemenea, din Armata de uscat a unei țări cum este cazul unității Troupe de marine (pușcașii marini francezi) și a Brigăzii Givati (pușcașii marini israelieni).

Din punct de vedere istoric, activitățile întreprinse de pușcașii marini au inclus: ajutorul la menținerea disciplinei și a ordinii la bordul navei (reflectând natura conscriptivă a echipajului navei și riscul de revoltă), urcarea la bordul navelor inamice și capturarea lor în urma unor lupte și efectuarea de raiduri pe țărm în sprijinul obiectivelor navale.

Câțiva foști pușcași marini americani au fost capturați de ruși și încarcerați în Rusia lui Putin, sub acuzația de spionaj.