Actual

Reacția Episcopiei Maramureșului în cazul scandalului de agresiune sexuală asupra unei refugiate: „Persoană instabilă emoțional”

staret

Zilele trecute, starețul mănăstirii Petrova, Agaton Oprișan a fost acuzat de agresiune sexuală asupra unei femei în vârstă de 22 de ani, refugiată din Ucraina. Tânăra era cazată la mănăstire împreună cu fiul ei, iar potrivit punctului de vedere al Episcopiei Maramureșului, reclamația femeii reprezintă „o intenţie de discreditare” a lăcaşului de cult.

Reacția Episcopiei Maramureșului în cazul scandalului de agresiune sexuală asupra unei refugiate: „Persoană instabilă emoțional”

Episcopia Maramureşului a declarat că „organele de cercetare ale Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş vor reuşi să aducă mai multă lumină în acest caz”, după reclamația primită. Potrivit reprezentanților Bisericii , tânăra suferă de instabilitate emoțională, după ce a trecut printr-un adevărat șoc, fiind nevoită să își părăsească țara și familia:

„Reclamaţia venită din partea unei persoane instabilă emoţional, care a stat doar două zile la mănăstire, din care în una preotul Agaton Oprişan a lipsit, fiind plecat în zona Aradului pentru a oferi consiliere duhovnicească refugiaţilor de acolo, credem că este o intenţie de discreditare a mănăstirii, care s-a implicat activ în problema refugiaţilor, încurcând interesele materiale ale celor care încearcă să profite financiar de pe urma conflictului din Ucraina. Regretăm profund acest episod prin care facerea de bine şi implicarea permanentă a Mănăstirii Petrova, în loc să primească recunoştinţa persoanei ajutate, aşa precum se întâmplă din partea celor care sunt găzduiţi şi ajutaţi de la începutul conflictului, are parte de acest eveniment nedorit şi atât de jenant şi nepotrivit în chiar perioada Postului cel Mare”, a precizat Episcopia Maramureşului într-un comunicat publicat pe contul de Facebook.

Episcopia a anunţat demararea unei anchete interne:

„Mănăstirea oferă permanent cazare şi masă pentru 40 de persoane. O femeie în vârstă de 22 de ani, însoţită de un copil minor, a sosit în cursul zilei de 13 aprilie în vama Sighet şi a fost preluată şi dusă la Mănăstirea Petrova pentru a primi cazare şi îngrijiri. Persoana era foarte dezorientată şi instabilă emoţional datorită unor probleme de familie şi situaţiei războiului, lucru sesizat şi de un psiholog de naţionalitate ucraineană. Persoana reclamantă a părăsit mănăstirea fără explicaţie în cursul zilei de 15 aprilie, iar pe 16 aprilie a formulat o plângere la Poliţia Municipiului Sighet în care a menţionat că a fost agresată sexual de către un bărbat în vârstă de 55 de ani”, conform  comunicatului Episcopiei.

Poliţia a confirmat luni că o refugiată ucraineană cazată temporar la o mănăstire din comuna Petrova a reclamat că a fost agresată sexual de un bărbat.

„Poliţiştii din municipiul Sighetu Marmaţiei au fost sesizaţi prin plângere de către o femeie de 22 de ani din Ucraina cu privire la faptul că, în perioada 13-15 martie, în timp ce era cazată la o mănăstire din localitatea Petrova, ar fi fost agresată sexual de către un bărbat de 55 de ani”, a spus Ionela Cozma, purtătoare de cuvânt a IPJ Maramureş.