Social

Recalcularea pensiilor: Tu poți obține mai mulți bani lunar?

vouchere-620-lei
sursa foto arhiva personala

Fiecare pensionar își dorește să aibă parte de un venit mai generos. O oportunitate interesantă în acest sens este recalcularea pensiilor. Cu toate că termenul poate suna complicat, procesul în sine este relativ simplu, iar beneficiile pot fi semnificative.

Iată cum poți să îți mărești pensia și ce documente sunt necesare pentru a face acest lucru.

Recalcularea pensiilor

Recalcularea pensiei este o procedură prevăzută de lege, care permite pensionarilor să actualizeze valoarea pensiei lor. Acest lucru se face  în funcție de anumite criterii și perioade de cotizare. Opțiunea se adresează în principal celor care, după ce au devenit eligibili pentru pensie, au continuat să cotizeze la sistemul de pensii. Asta sau au realizat alte contribuții care nu au fost luate în calcul la stabilirea pensiei inițiale.

În România, legea care reglementează acest aspect este Legea pensiilor. Articolul 107 specifică modul în care pensia poate fi recalculată.

„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii.”

Când este cazul să soliciți recalcularea pensiei?

Dacă, la momentul stabilirii pensiei, nu au fost luate în considerare toate perioadele de cotizare sau alte contribuții relevante, recalcularea poate corecta această situație. Poate fi vorba de stagiile de cotizare realizate în străinătate sau în alte circumstanțe specifice.

Dacă, după ce ai devenit pensionar, ai continuat să lucrezi și să cotizezi la sistemul de pensii, acest stagiu suplimentar poate fi adăugat la pensia ta. Aceasta poate fi o oportunitate excelentă de a-ți mări venitul lunar.

Dacă ai documente care nu au fost incluse în dosarul de pensie și care pot avea un impact asupra cuantumului pensiei tale, acestea pot fi valorificate în procesul de recalculare.

Dacă cererea de recalculare este aprobată, noul cuantum al pensiei va fi aplicat începând cu luna următoare depunerii cererii. Cu alte cuvinte, poți să începi să primești o pensie mai mare într-un interval de timp relativ scurt.

Recalcularea pensiei poate fi un instrument valoros pentru a-ți asigura un venit mai bun pe termen lung. Este important să fii informat cu privire la procedurile și documentele necesare pentru a beneficia de această oportunitate, potrivit RTV.