Info Actual

Info Actual > Politică > Restricții exagerate în plină pandemie. Comisarul european pentru justiție intervine. „Au mers prea departe. Riscăm divizări în UE”
Politică

Restricții exagerate în plină pandemie. Comisarul european pentru justiție intervine. „Au mers prea departe. Riscăm divizări în UE”

Restricții exagerate în plină pandemie. Comisarul european pentru justiție intervine. „Au mers prea departe. Riscăm divizări în UE”

Comisarul european pentru justiţie Didier Reynders a afirmat, marți, că șase state, membre al Uniunii Europene au exagerat cu restricțiile impuse în mod unilateral la frontiere în vederea combaterii COVID-19.

Potrivit oficialului european, cele șase state ar trtebui să aibă o abordare coordonată mai puţin restrictivă în ce priveşte circulaţia bunurilor şi persoanelor în blocul Celor 27.

Șase state ale UE au abuzat de restricții

Belgia, Danemarca, Finlanda, Germania, Suedia şi Ungaria au zece zile să justifice restricţiile care au mers „prea departe”, a afirmat comisarul pentru justiţie Didier Reynders.

„Întoarcerea la o abordare coordonată a tuturor măsurilor luate în ce priveşte libera circulaţie a persoanelor şi bunurilor în Uniunea Europeană reprezintă o necesitate”, a subliniat oficialul european.

În lipsa unei abordări coordonate a tuturor celor 27, „riscăm divizări şi perturbarea liberei circulaţii, precum şi a lanţurilor de aprovizionare, ceea ce am putut vedea şi în ultimele săptămâni”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei.

Germania se apără și își justifică măsurile

În ce-l priveşte, ministrul german pentru Europa, Michael Roth, a luat apărarea deciziei ţării sale de a impune restricţii la graniţe, pe fondul raportării apariţiei în state învecinate a unor noi tulpini de coronavirus considerate mai contagioase.

„Aceste măsuri creează evident presiuni masive în regiunile de graniţă, asupra lucrătorilor transfrontalieri şi a transportului de bunuri şi pieţei unice, dar protejarea cetăţenilor noştri este primordială”, a declarat ministrul german, înaintea discuţiilor cu omologii săi europeni.

Acesta a menţionat, că situaţia de la graniţele ţării sale cu Republica Cehă şi cu Austria s-a calmat semnificativ după ce au avut loc consultări şi a dat asigurări că toate măsurile luate de Germania au respectat reglementările acordului de la Schengen.

„Mai întâi, vreau să resping acuzaţia că nu am respectat legislaţia UE. (…) Le-am explicat clar partenerilor noştri că dorim să eliminăm acest regim de control la graniţe cât mai curând posibil”, a mai spus Roth.