Actual

România a suspendat activitatea Centrului Rus pentru Știință și Cultură din București. Diplomația Federației Ruse condamnă decizia autorităților

hotnews.ro; Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt al MAE rus
FOTO: hotnews.ro

Moscova reacționează după ce România a suspendat activitatea Centrului Rus pentru Știință și Cultură din București. Purtătoare de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova a precizat că măsura autorităților nu a surprins pe nimeni.

Oficialul rus a condamnă decizia României subliniind faptul că România promovează ”isteria anti rusă care a cuprins întreaga Uniunea Europeană”. Totodată, Zaharova respinge acuzațiile potrivit cărora institutul servea ca instrument de propagare a propagandei ruse.  Moscova și-a exprimat nemulțumirea într-o postare pe pagina de Facebook a Ambasadei Ruse la București.

Declarațiile purtătorului de cuvânt al ministerului rus de Externe

Decizia autorităților române de a suspenda activitățile Centrului Rus pentru Știință și Cultură din București este, ca să spunem ușor, dezamăgitoare, deși pe fondul isteriei anti-ruse care a cuprins Uniunea Europeană, cu siguranță nu poate fi numită „surpriză”

 Moscova și-a exprimat nemulțumirea într-o postare pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la București. Decizia autorităților române de a suspenda activitățile Centrului Rus pentru Știință și Cultură din București este, ca să spunem ușor, dezamăgitoare, deși pe fondul isteriei anti-ruse care a cuprins Uniunea Europeană, cu siguranță nu poate fi numită ”surpriză”, potrivit hotnews.ro.

Maria Zaharova a negat acuzațiile conform cărora Centrul Rus pentru Știință și Cultură servea ca mijloc de propagare a propagandei Kremlinului. Purtătoarea de cuvânt a insistat că activitățile institutului au fost ”orientate spre consolidarea legăturilor culturale și umanitare” dintre Moscova și București. 

Maria Zaharova neagă acuzațiile formulate de MAE

”Respingem categoric acuzația că acesta – Centrul Rus de Știință și Cultură – este un „instrument de propagandă”. Deși, bineînțeles, îmi pare rău, am uitat. Institutul Goethe sau British Council reprezintă o „putere soft”. Iar Rossotrudnicestvo sau Institutul Confucius reprezintă „propagandă”. Ne-am prins. O gradație clară. O diviziune evidentă. Nu, nu funcționează și nu va funcționa în acest fel”a adăugat ofițerul de presă al diplomației ruse.

Subalterna lui Serghei Șoigu, Zaharova, atrage atenția asupra faptului că Federația Rusă și China au devenit țintele preferate ale campaniilor negative.

”Demersul Bucureștiului nu va rămâne fără răspuns. Sunt sigur că ei înțeleg asta în mod clar. Cu atât mai ciudată este dorința autorităților române de a elimina unul dintre puținele canale de comunicare rămase”, și-a completat afirmația Zaharova.

Punctul de vedere exprimat de Ministerul Afacerilor Externe

Autoritățile de la București au decis suspendarea activității Centrului Rus de Cultură și Știință. Institutul a fost deschis în urmă cu opt ani, în acest sens ambasadorul Federației Ruse a fost convocat marți de ministerul Afacerilor Externe (MAE) pentru a fi informat în legătură cu decizia luată.

 MAE precizează că diplomatului rus i-au fost reamintite ”situațiile repetate în care centrul s-a angajat deliberat în acțiuni de prezentare distorsionată a realității și a adevărului istoric la nivelul opiniei publice românești”.

Aceste derapaje s-au intensificat și au dobândit accente noi, de o gravitate deosebită, în ultima perioadă, după declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei.

Prin acțiunile derulate, Centrul s-a îndepărtat iremediabil de obiectivele firești de consolidare a legăturilor culturale și s-a transformat, în mod regretabil, într-un instrument de propagandă, dezinformare și disculpare a crimelor de război ale Federației Ruse din Ucraina.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice a transmis dezaprobarea fermă a părții române față de încercările constante ale părții ruse de atacuri hibride și dezinformare prin trunchiere și manipulare premeditată a realității, și a făcut apel la aceasta din urmă să renunțe la asemenea practici” conform anunțului MAE, redat de hotnews.ro.

Sursa amintită precizează că institutul rus își va putea derula activitatea până la 20 august 2023, timp în care Centrul Rus pentru Știință trebuie să finalizeze procedurile administrative, potrivit hotnews.ro.