Actual Politică

România are un susținător puternic pentru aderarea la Schengen. Ministrul Aurescu a mulțumit președintelui Macron

România are un susținător puternic pentru aderarea la Schengen. Ministrul Aurescu a mulțumit președintelui Macron
EVZ

În aceste zile, ministrul român al Afacerilor Externe a avut discuții la Paris cu președintele Emmanuel Macron și cu omologul său suedez, Tobias Billstrom, privind aderarea României la spațiul Schengen.

România are un susținător puternic pentru aderarea la Schengen. Ministrul Aurescu a mulțumit președintelui Macron

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, luni, 21 noiembrie 2022, la Paris, scurte discuţii cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cu omologul suedez, Tobias Billstrom, în cadrul Conferinţei ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.

Bogdan Aurescu, ministrul de externe al României, a mulțumit președintelui Emmanuel Macron și cu omologul suedez, Tobias Billstrom pentru sprijinul acordat țării noastre în aderarea la spațiul Schengen.

Despre acest eveniment a scris chiar ministrul Aurescu pe pagina sa de Twitter.

„Onorat să am o discuţie scurtă cu preşedintele Emmanuel Macron în marja Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova de la Paris. Am mulţumit pentru sprijinul puternic al Franţei pentru aderarea României la Schengen.”

În același context, ministrul român de externe a discutat şi cu ministrul de Externe al Suediei, Tobias Billstrom, despre aderarea României la spaţiul de liberă circulaţie iar opinia a fost relatată tot pe pagina de social media.

„Am continuat dialogul cu privire la aderarea României la Schengen. Am mulţumit pentru sprijinul Guvernului Suediei şi am convenit să rămânem în contact în perioada următoare.”

În prima zi a săptămânii, luni, la Paris, ministrul Bogdan Aurescu a coprezidat cea de-a treia Conferinţă ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, potrivit media.

Amintim că acest instrument menit a acorda sprijin permanent s-a înființat la iniţiativa miniştrilor de Externe ai României, Germaniei şi Franţei în primăvara acestui an pentru a mobiliza contribuţiile financiare ale comunităţii internaţionale şi pentru a sprijini reformele necesare pentru aderarea Chişinăului la Uniunea Europeană.

Și Luxemburgul sprijină România în demersul de adreare la Schengen

Ministrul Afacerilor Externe din România a avut săptămâna trecută consultări bilaterale și cu omologul luxemburghez, Jean Asselborn, context în care cei doi oficiali au vorbit despre aderarea României la Schengen. Cu această ocazie, ministrul Jean Asselborn a reconfirmat în dialogul cu ministrul Bogdan Aurescu susţinerea puternică a ţării sale pentru aderarea României la spaţiul Schengen.