Actual Economic

România revine la piața reglementată de energie. Cât vom plăti la curent din ianuarie 2023

facturi energie, sursa foto Economica.net

România revine la piaţa reglementată, iar din ianuarie 2023 vom avea prețuri fixe la energie electrică. Guvernul ar trebui să finalizeze ordonanța de urgență la care lucrează în prezent.

Până la sfârșitul săptămânii, coaliția de guvernare ar trebui să termine OUG privind reglementarea pieței energiei. Conform surselor, cel mult 70% din piață va fi reglementată și asta pentru că deja o treime din producția de energie electrică pe anul 2023 a fost vândută.
Astfel, de la 1 ianuarie 2023, vom avea o altă OUG pe energie: se trece la piaţa reglementată. Pentru populaţie nu se schimbă mare lucru, rămân aceleaşi preţuri fixe, de 0,68 lei şi 0,80 lei kilowattul, în funcţie de consum, pe o perioadă de cel puţin doi ani, până în 2025.

Pentru restul consumatorilor, instituţiilor publice, spitale şi alt tip de consumatori, ar putea să fie un preţ de 1 leu. Pentru industria mare, preţul ar putea fi ceva mai mare, de circa 1,3 lei.

Un cost cât mai aproape de cel de producție

În același timp, distribuitorii și furnizorii sunt de acord cu ideea, dar preferă o piață administrată, mai degrabă, decât una reglementată.
Conform sursei citate, acest lucru înseamnă un sistem solidar, în care interesul consumatorului ar fi în centru, și în care acesta să plătească un preț cât mai aproape de cel de producție. Adică, modelul de piață în care statul este cel care dă regulile, dar pentru un timp limitat.
Deja ordonanța este într-un stadiu avansat de lucru și ar trebui adoptată de guvern până pe 1 noiembrie.
Aceasta prevede un preț fix pentru consumatori casnici, de 0,68 de lei/kw pentru un consum de 100 kw pe lună și 0,80 de lei/kw pentru un consum de până la 255 de kw pe lună.
Prețul fix de 1 un leu/kwh este pentru consumul mai mare de 255kw/h.
Pentru industria mare va fi, probabil, un preț fix de probabil 1,3 lei/kwh. Cifrele și prețul ar mai putea suferi modificări.

Cât consumă aparatele electrocasnice din casă

Sunt câteva aparate electrocasnice, cele mai utilizate, pe care oricine le are în casă şi care consumă foarte mult curent electric, în funcţie de tipul lor.
Experţii în energie spun că este vorba despre frigider şi maşina de spălat, pe care cu toţii le folosim, însă doar cele vechi consumă o cantitate foarte mare de energie. O plită electrică ne arde la buzunare când vine vorba despre consumul de energie. Specialiştii spun că aceasta consumă peste 120 de kilowați lunar, motiv petnru care ar trebui să renunțăm la ea.
Frigider: 42 kWh, consum mediu pe lună
Mașină de spălat vase: 18 kWh
Cuptor electric: 66 kWh
Televizor: 22,5 kWh
Aer condiționat: 60 de kWh
Mașină de spălat: 80 de kWh.