Social

Românii care vor beneficia de a treia doză de vaccin anti-COVID. Medic: Este vitală această doză trei!

Românii care vor beneficia de a treia doză de vaccin anti-COVID. Medic: Este vitală această doză trei!

Românii cu imunitatea foarte slăbită vor beneficia de a treia doză de vaccin anti-COVID. Autoritățile se așteaptă ca autorizarea de la Agenția Europeană a Medicamentului să vină până pe 4-5 octombrie.

Pe lângă cei mai vulnerabili, vor primi încă o doză de vaccin și ceilalți care sunt complet imunizați de cel puțin șase luni și care nu au fost confirmați cu COVID.

Diana Brâncuş – La Timișoara, la Spitalul „Victor Babeș”, trei oameni trecuți de 70 de ani complet vaccinați au ajuns la terapie intensivă cu forme critice de COVID în ultima lună. Aveau imunitatea slăbită nu doar de la vârstă.

Prof. dr. Cristian Oancea: Cel puțin două dintre ele, cu patologie oncologică asociată, la care probabil dacă doza trei era dată aveau o șansă. Din nefericire, memorie bună la vârsta aceea și plus la patologie asociată neoplazică nu mai este. Credem că la aceste persoane este vitală această doză trei.

La Iași, din opt mii de pacienți cu COVID tratați la Spitalul „Sfânta Parascheva”, au fost și doi complet vaccinați cu forme severe la ATI. Aveau și comorbidități grave.

Dr. Florin Roşu: Una dintre persoane a decedat, dar nu a decedat din cauza bolii COVID-19, ci din cauza bolilor asociate. Sunt organisme care sunt potente din punct de vedere imunologic și produc anticorpi într-un titru protectiv, iar alte organisme, sigur, nu au această capacitate. De aceea este foarte important ca, chiar dacă suntem vaccinați, la primele simptome de boală să ne prezentăm la medic.

De luna viitoare cei mai vulnerabili vor putea primi și o doză suplimentară de vaccin anti-COVID de tip ARN

Mesager pentru mai multă protecţie în faţa variantei Delta. Persoanele aflate sub tratament pentru cancer, cele cu transplant sau cu diverse imunodeficiențe, vârstnicii de peste 65 de ani, dar și persoanele care iau tratamente care le slăbesc imunitatea vor avea și din start în schemă o doză adițională.

Valeriu Gheorghiţă: Schemele propuse sunt la patru săptămâni de la cea de a doua doză. Deci practic 0, o lună, două luni.

A doua recomandare se referă la celelalte persoane expuse riscului de infectare cu SARS-CoV 2, precum personalul medical, dar și la restul populației.

Cei care vor să își întărească imunitatea obținută prin vaccinare vor putea beneficia de o doză de rapel la cel puțin 6 luni de la schema inițială. Persoanele vaccinate care au fost confirmate cu COVID nu vor primi a treia doză, fiindcă în cazul lor nu este necesară.

Valeriu Gheorghiţă: După o schemă completă de vaccinare cu două doze, dacă mai ai și istoric de trecere prin boală, nivelul anticorpilor este mult mai crescut.

În prima săptămână din octombrie este așteptată unda verde de la Agenția Europeană a Medicamentului pentru doza 3. Oficialii sunt pregătiți ca peste câteva zile să înceapă administrarea și în România, informează RRA.