Actual Diverse

Românul cu cel mai mare salariu pe cartea de muncă e Gino Iorgulescu. Încasează lunar o mică avere

Românul cu cel mai mare salariu pe cartea de muncă e Gino Iorgulescu. Încasează lunar o mică avere
Youtube

Cu un salariu de aproape 23.000 de euro lunar, președintele reales al Ligii Profesioniste de Fotbal conduce în topul celor mai bine plătiți români în baza unui contract de muncă.

Românul cu cel mai mare salariu pe cartea de muncă e Gino Iorgulescu

Ziarul Finaciar a publicat un top cu 14 salariaţi din România cu funcţii de conducere, care au salarii nete de peste 20.000 de euro pe lună. În fruntea acestora, cu un salariu echivalent a 23.000 de euro, se situează „președintele unei organizații profesionale naționale din domeniul sportiv”.

Toate indiciile duc către Gino Iorgulescu, președintele LPF, conform observatornews.ro. Fostul fotbalist și antrenor este cel mai bine plătit român pe contract de muncă, în baza datelor extrase din Revisal.

Cei 14 salariaţi din privat din România sunt directori generali sau adjuncţi care lucrează în sectoare de activitate diverse, de la comerţul cu produse farmaceutice, până la retail alimentar sau fabricarea biscuiţilor.

Totuși, după cum explică un avocat specializat în dreptul muncii, acest top nu reprezintă cei mai bine plătiți angajați din țară. „Angajaţii din top managementul companiilor din România sunt plătiţi pe contracte de mandat, un contract civil între directori şi companii care nu este supus normelor dreptului muncii. Motivul pentru care se încheie astfel de contracte, în mod legal, este uşurinţa cu care directorii pot fi daţi afară”, a spus pentru Ziarul financiar avocatul Costel Gîlcă.

Cine are un venit de 40.000 de euro lunar?

Totuși, acesta nu ar fi cel mai mare salariu câștigat în România. Există și alți angajați cu venituri lunare mai mari de 20.000, nu doar cei din Registrul Electronic de Evidență al Salariaților (REVISAL). Un exemplu ar fi Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, care a avut anul trecut un venit de circa 24.000 euro net lunar, şi Ştefan Vuza, preşedintele combinatului chimic Chimcomplex, care a avut un venit net echivalent a 40.000 euro lunar. Străinii nu apar în REVISAL pentru că, de regulă, au contracte de muncă duble: unul pe o sumă mai mică în România și altul pe o sumă mai mare, în țara lor.

Cine este Gino Iorgulescu

Gino Iorgulescu este un fost fotbalist român și președintele Ligii Profesioniste de Fotbal din România din anul 2013. Pe 24 mai 2022, Iorgulescu a fost reales pentru al treia oară în fruntea LPF, fiind, de altfel, singurul candidat.

Fotbalist cunoscut, care a jucat și pentru naţionala României, Gino Iorgulescu a fost și antrenor după ce s-a lăsat de sportul cu balonul rotund. A îndeplinit funcțiile de antrenor secund al echipei naționale, ca secund al lui Mircea Rădulescu și Cornel Dinu, precum și de președinte al clubului FC Național.

Pe data de 14 noiembrie 2013, Gino Iorgulescu a fost ales în funcția de președinte LPF, după 17 ani în care Dumitru Dragomir a condus Liga Profesionistă de Fotbal. Sub conducerea lui, Liga 1 și-a schimbat formatul. Numărul echipelor a fost redus de la 18 la 14, iar sistemul competițional a fost schimbat într-unul cu play-off (șase echipe) și play-out (opt echipe).