International

S-a descoperit. O probă concretă arată traseul exact. Unde duc rușii cerealele furate din Ucraina

S-a descoperit. O probă concretă arată traseul exact. Unde duc rușii cerealele furate din Ucraina

Este o întrebare la ordinea zilei. Ce se întâmplă cu cerealele din Ucraina? Iau ele, într-adevăr, calea Rusiei? Adevărat sau fals.

S-a descoperit. O probă concretă arată traseul exact. Unde duc rușii cerealele furate din Ucraina

Forțele ruse au fost acuzate, în mod repetat, că au furat cereale de la fermierii ucraineni din zonele ocupate, dar și alte culturi, precum semințele de floarea soarelui, alături de îngrășăminte și echipamente agricole.

BBC a vorbit cu fermieri, a analizat imagini din satelit și a urmărit datele oferite de acesta, pentru a căuta dovezi clare și evidente despre unde se îndreaptă cerealele furate.

La câțiva zeci de kilometri de linia frontului, fermierul ucrainean Dmitro descrie modul în care afacerea pe care a cultivat-o timp de 25 de ani s-a pierdut în patru luni de ocupație rusească.

Reporterii BBC au abordat peste 200 de fermieri al căror teren se află acum sub control rusesc. Dmitro a fost unul dintre puținii dispuși să vorbească.

Ne-au furat cerealele. Ne-au distrus sediul, ne-au distrus echipamentul„, a spus Dmitro, agricultorul ucrainean.

Forțele rusești ocupă acum 80% din zecile de mii de hectare pe care le cultivă și fură cereale la scară industrială, mai spune ucraineanul reporterilor BBC.

Camerele de supraveghere, amplasate pe unul dintre vehiculele companiei au surprins momentul în care au sosit rușii. BBC a blurat unele momente de identificare, pentru a proteja identitatea proprietarilor fermei.

În înregistrare se vede cum un soldat vede o cameră de supraveghere și trage în ea, dar o ratează.

Camioanele cu cereale au fost furate, iar Dmytro spune că pe câteva dintre ele erau montate dispozitive de urmărire GPS.

”Am reușit să folosim aceste date pentru a vedea unde pleacă aceste încărcături cu cereale”, spun reporterii BBC.

S-a dovedit cu probe că  acestea au luat drumul spre sud, în Crimeea, regiunea pe care Rusia a anexat-o în 2014. Din Crimeea, drumul merge mai departe, în Rusia.

Conform datelor GPS, ambele camioane s-au oprit în apropierea unei instalații de depozitare, regiune identificată ca fiind un loc de descărcare și depozitare a cerealelor, în orașul Oktyabrske din Crimeea.

”Este foarte greu de urmărit transporturile individuale de cereale furate, dar există o mulțime de dovezi că o mare parte din acestea ajung mai întâi în Crimeea”, mai spun jurnaliștii.

Analiza lor este amplă și cursivă. Se merge pe firul logicii, având la bază filmări care nu pot fi nicidecum contestate deoarece apar în repetate rânduri. Dovezi puse cap la cap conduc la certitudinea că da, cerealele iau, evident, calea Rusiei.

Foto: BBC/satelit/camere de supraveghere