Actual International

Scandal diplomatic. Un student african care învăța la Moscova a murit pe frontul ucrainean. E o enigmă cum a ajuns acolo

Scandal diplomatic. Un student african care învăța la Moscova a murit pe frontul ucrainean. E o enigmă cum a ajuns acolo
Twitter/EVZ

Războiul este recunoscut pentru ororile sale și ca dovadă este și acest caz straniu despre un tânăr student african care învăța la Moscova, dar s-a trezit, dintr-o dată, în bătaia ghoanțelor care l-au și doborât definitiv, în cele din urmă.

Scandal diplomatic. Un student african care învăța la Moscova a murit pe frontul ucrainean. Cum a ajus tânărul la război

Lemehani Nyirenda, un student african, care învăța la Moscova, a murit pe câmpul de luptă din Ucraina, cu ceva timp în urmă, însă abia acum autoritățile ruse abia acum au anunțat familia.

Tânărul, originar din Zambia, în vârstă de 23 de ani, era student la Institutul de Fizică şi Tehnologie din Moscova.

De la acest tânăr a pornit acum un  adevărat scandal diplomatic. Și aceasta deoarece, inițial, Federația Rusă a anunțat familia că fiul lor a fost condamnat la nouă ani de închisoare, dar ulterior tânărul a fost descoperit mort pe frontul din Ucraina.

Guvernul din Zambia a cerut un răspuns oficial din partea Rusiei cu privire la situația lui Lemehani Nyirenda, cel care se va întoarce, în cele din urmă, la familia lui, într-un sicriu.

Familia vrea să afle cum a ajuns fiul lor să lupte în Ucraina.

Ce se știe despre tânărul student

Înainte de a se afla pe front, se presupune că el a fost închis pentru infracțiuni legate de droguri și ar fi trebuit să stea acolo timp de nouă ani. primele date atestă că el a decedat în septembrie, dar Rusia de abia acum a anunțat Guvernul din Zambia.

Despfre studentul din Zambia se știe că lucra part-time ca livrator de produse alimentare, înainte să intre la închisoare. Pachetul cu droguri l-ar fi primit de la un bărbat numit Edwin Nyirenda, a declarat tatăl acestuia pentru Reuters.

Tatăl lui Lemehani Nyirenda a declarat, pentru presa internațională, că nu știe cum fiul său a fost recrutat și trimis la război, relatând că, nu demult, a primit notificarea cu privire la decesul său de la un bărbat din Rusia.

Cazul dat este mediatizat inclusiv pe social media. Jurnalista Samira Sawlani a publicat pe contul său de Twitter un mesaj în care este distribuită declarația ministrului de Externe al Zambiei, Stanley Kakubo, cel care spune că tânărul a murit pe data de 22 septembrie în Ucraina. Trupul său se află în Rusia, la Rostov și urmează să fie repatriat în curând.

Deși nu există declarați oficiale cu privire la ieșirea sa din închisoare și cum a ajuns pe front, trebuie să reamintim faptul că Rusia a recrutat prizonieri pentru războiul din Ucraina, în lipsa soldaților profesioniști și a voluntarilor civili. 

Oficialitățile ruse le-au promis acestora libertate și o sumă de bani dacă se înrolează. În mediul online a existat și un videoclip în care apărea Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, care le explica prizonierilor regulile războiului și dându-le doar cinci minute pentru a lua o decizie, potrivit media.