Actual International

Scandal în Polonia după ce o trupă americană a apărut cu brățări curcubeu în timpul concertului de Anul Nou la postul TV de stat

Scandal în Polonia după ce o trupă americană a apărut cu brățări curcubeu în timpul concertului de Anul Nou la postul TV de stat
wikipedia

În timpul concertului de Anul Nou, difuzat la televiziunea de stat  poloneză, membrii trupei pop americane Black Eyed Peas au purtat brățări curcubeu în semn de susținere a comunității LGBT.

Scandal în Polonia după ce o trupă americană a apărut cu brățări curcubeu în timpul concertului de Anul Nou la televiziunea de stat

Din imaginile filmate și difuzate în direct se vede cum membrii trupei pop americane Black Eyed Peas au purtat brățări curcubeu în semn de susținere a comunității LGBT+ în timpul concertului de Anul Nou, organizat decătre televiziunea poloneză de stat (TVP). Culmea ironiei este că în ultimii ani, tematica și „ideologia LGBT” a avut un rol esențial în campania partidului de guvernământ din Polonia.

Trupa Black Eyed Peas a fost anunțată ca fiind capul de afiș al spectacolului „Revelionul viselor” al TVP, un show difuzat în direct de la stațiunea montană Zakopane, după ce vedeta anterioară, fosta Melanie C de la Spice Girl, s-a retras, invocând „probleme care nu se aliniază cu comunitățile pe care le susțin.”

Finalul, unul înfiorător, chiar și pentru simplii privitori. Spectacolul, care ar fi costat televiziunea publică 1 milion de dolari, a stârnit indignarea politicienilor din partea partenerului coaliției de guvernare, Polonia Unită (Solidarna Polska), care l-au numit o „rușine” și au condamnat celebrarea „devianței„.

Concertul a avut o audiență uriașă de 8,3 milioane de spectatori, trupa a cântat cu brățări curcubeu și a dedicat hitul „Where Is the Love?”. „unității”, numind comunitățile care se confruntă cu ura, precum evreii, persoanele de origine africană și persoanele LGBTQ+.

Will.I.am, solistul grupului, a scris pe rețelele de socializare, imediat după concert, referindu-se la partidul polonez de guvernământ Lege și Justiție (PiS), semn că știa bine de scandalul iscat în Polonia.

„Noi suntem Black Eyed Peas… sau puteți spune Black Eyed Peace, pentru că suntem pentru pace, egalitate, armonie. Noi nu suntem Black Eyed PiS.”

„Noi susținem unitatea, dragostea, toleranța, unitatea… uneori trebuie să mergi acolo unde oamenii nu au aceleași opinii pentru a-i inspira în privința diferențelor, pentru a-i inspira în privința a ceea ce înseamnă toleranța.”

Și aici s-au format două tabere, dar cei mai mulți oficiali polonezi s-au declarat indignați. Și aceaasta deoarece spectacolul a fost criticat, în primul rând de viceminiștrii justiției și agriculturii.

„Promovarea LGBT în TVP2. RUȘINE! Nu este un Revelion al viselor, ci un Revelion al devianței”, a declarat aseară, într-un tweet, ministrul adjunct al justiției din Polonia Unită, Marcin Warchoł.

„Homopropagandă la TVP pentru 1 milion de dolari”, a scris la rândul său ministrul adjunct al agriculturii Janusz Kowalski.

La polul opus, încercând să echilibreze balanța, Joanna Lichocka, deputată PiS și membră a Consiliului Național Media, și-a încurajat colegii din guvern să se distreze în loc să comenteze spectacolul.

„Domnilor din Polonia Unită, beți șampanie în noaptea de Anul Nou. În loc să atacați politic chiar acum. Polonia vrea să se distreze astăzi – opriți instigarea. Să aveți un An Nou bun”, a scris, tot în mediul online, deputata Joanna Lichocka.

Totodată, pe lângă prezentarea de știri critice la adresa „ideologiei LGBT”, televiziune de stat TVP a produs, de asemenea, propriile materiale menite să expună „scopurile, metodele și banii” din spatele comunității LGBT din Polonia, potrivit media.

Amintim că PiS, care se află la putere în Polonia încă din anul din 2015, a folosit retorica anti-LGBT în timpul ciclului electoral din 2019 și 2020 pentru a mobiliza alegătorii conservatori, prezentând ceea ce a numit „ideologia LGBT” ca fiind un set de valori străine care amenință familia poloneză și statul însuși, „chiar mai periculoase” decât comunismul.

Doar că teoria este una și practica alta. Și aceasta o demonstrează spectacolul de Anul Nou, la ore de maximă audiență și culmea, la televiziunea de stat. No comments.