Info Actual > Politică > Scandal uriaș în Guvern. USR PLUS îl amenință pe Cîțu cu moțiunea de cenzură la programul de 50 de miliarde
Politică

Scandal uriaș în Guvern. USR PLUS îl amenință pe Cîțu cu moțiunea de cenzură la programul de 50 de miliarde

Scandal uriaș în Guvern. USR PLUS îl amenință pe Cîțu cu moțiunea de cenzură la programul de 50 de miliarde

Scandal uriaș în Guvern. USR PLUS îl amenință pe Cîțu cu moțiunea de cenzură la programul de investiții de 50 de miliarde „Anghel Saligny”. Șeful Guvernului a adus pe ordinea de zi programul investiții de 50 de miliarde „Anghel Saligny”,  un program de investiții pentru autoritățile locale. La scurt timp de la începerea ședinței de guvern, cei de la USR PLUS l-au amenințat pe premierul României că vor depune o moțiune de cenzură pentru demiterea Guvernului, dacă se aprobă proiectul. Aceștia au menționat faptul că nu există avizele necesare.

Sursele guvernamentale citate au relatat pentru Digi24 că vicepremierul Dan Barna și cei de la USR PLUS au avut o discuție cu premierul în care i-au transmis că vor depune moțiune de cenzură pentru demiterea Guvernului dacă proiectul Saligny va fi adoptat fără acordul lor. În discuția oficială din sala de ședință a guvernului nu au spus același lucru.

Ședința de Guvern programată pentru ora 11.00 a fost suspendată și va fi reluată la ora 19

Programul „Anghel Saligny” a fost discutat și în ultimele ședințe ale coaliției, fără să existe o decizie luată de liderii politici. USR PLUS a contestat de la bun început programul. Aceștia au cerut mai multe amendamente și au condiționat susținerea proiectului de un acord în coaliție pentru desființarea secției speciale.

Potrivit unor surse participante la ultima ședință a coaliției, cei din USR PLUS le-au transmis partenerilor de guvernare că ei nu sunt printre beneficiarii programului „Anghel Saligny” pentru că au puțini primari, și prin urmare vor să le fie deblocat unul dintre proiectele lor. „Atunci au dat exemplu Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție”, susțin sursele citate.

USR PLUS, moțiune de cenzură pentru demiterea Guvernului

„Au adus în discuție o chestie de principiu, că ei trebuie să aibă o satisfacție că obțin ceva, că se materializează ceva și din proiectele lor”, spun surse din PNL, despre cum au decurs discuțiile.

În ședințele de partid, cei din USR PLUS au discutat despre condiționarea susținerii programului „Anghel Saligny” de un acord în coaliție pentru desființarea SIIJ în forma dorită de ministrul Justiției, Stelian Ion. Astfel, liderii partidului, în special cei din USR, vor să livreze „electoral” înaintea Congresului din octombrie.

După ședința de săptămâna trecută, președintele PNL Ludovic Orban a declarat că discuțiile privind Planul Național de Investiții „Anghel Saligny” – PNDL 3 vor continua cu cei de la USR PLUS care au venit cu o serie de amendamente.

„Colegii de la USR PLUS au formulat propuneri legate de introducerea de standarde de cost. Știm că se finanțează investiții în infrastructura de apă, canal, gaz și rutieră. Deci solicitarea de introducere de standarde de cost, procedură transparentă, confințarea, toate cererile să fie depuse online și să se înființeze o platformă digitală în care să se poată urmări evoluția fiecărui proiect de la faza de derulare până la faza de execuție a proiectelor, inclusiv situația decontărilor. S-au acceptat dintre propunerile USR PLUS și o serie de alte propuneri care țin de neincluderea în PNDL3 a proiectelor care au fost depuse prin PNDL1 și PNDL2 care au stadiu zero de realizare, de asemenea, chiar dacă se semnează contractul de finanțare, dacă nu se depun documentațiile solicitate în termeni de maxim 2 ani, cel care a semnat contractul de finanțare pierde dreptul de finanțare a proiectului respectiv. Discuțiile vor continua asupra acestui subiect. Sigur există deschidere pentru a îmbunătăți acest proiect, pentru a exista un control al costurilor prin itermediul standardelor de cost, existența unor criterii de finanțare”, a declarat Ludovic Orban.