Actual

Se aduc modificări importante cupoanelor de pensii! Sunt vizați doar anumiți seniori

Talon de pensie, sursa foto Playtech
sursa foto Playtech

Sistemul de pensii din România are defecte semnificative care îngreunează viața vârstnicilor. În primul rând, pensiile din România sunt extrem de modeste în comparație cu costul vieții de astăzi, lăsându-i pe pensionari în imposibilitatea de a acoperi cheltuielile costisitoare cu mâncarea, utilitățile și cheltuielile medicale.

Mulți pensionari nu pot trăi o bătrânețe lipsită de griji, în ciuda faptului că au contribuit semnificativ la stat pe o perioadă îndelungată de timp cât au fost angajați. Cei care nu locuiesc la adresa înscrisă pe cuponul lor de pensie își pot face griji în legătură cu pensionarea lor. În fiecare lună, buletinul de pensie este trimis la adresa de domiciliu, dar cum mulți seniori au o altă adresă, există ocazional îngrijorarea că nu va fi nimeni la adresa indicată pe cartea de identitate pentru a ridica pensia pentru vârstnici.

Beneficii pentru pensionari

Un proiect de lege pe care președintele l-a promulgat ar simplifica ridicarea plăților de către pensionari, ceea ce ar simplifica situația pentru beneficiari. Drept urmare, oficialii au declarat că pensiile militare ar putea fi distribuite electronic, cum ar fi prin e-mail sau pe pagina web a instituțiilor de pensii sectoriale. Militarii vor avea dreptul de a-și primi extrasele de pensie în orice locație, nu doar în cea înscrisă pe cartea de identitate, potrivit inițiativei legislative, care va fi publicată în Monitorul Oficial.  Aceasta va duce la modificarea Legii 223/2015, legea care reglementează pensiile militare de stat.

Pentru a uniformiza și a facilita livrarea cupoanelor de pensie către pensionarii din toată țara, s-a decis că și pensionarii militari vor putea primi talonul de pensie la domiciliul lor, pe lângă pensionarii din sistemul public de pensii, așa cum permite acum Legea pensiilor nr. 263/2010.

„Domiciliul persoanei fizice, în vederea exercitării drepturilor și libertăților sale civile, este acolo unde aceasta declară că își are locuința principală”, în timp ce „reședința persoanei fizice este în locul unde își are locuința secundară”, conform Codului Civil, Legea 287/2009.

Cuponul de pensie poate fi solicitat și online

În plus, așa cum se precizează în acest proiect de lege, pentru a fi în pas cu tehnologia modernă, pensionarii militari vor avea posibilitatea de a solicita ca buletinul de pensie să le fie trimis în format electronic. În cazul persoanelor care își primesc pensia în cont curent sau în cont de card, va fi accesibilă opțiunea de a le fi livrat talonul de pensie „prin e-mail sau în contul online deschis în portalul fiecărei case sectoriale”.

Efectele juridice ale extrasului de pensie electronic sunt aceleași cu cele ale celui pe suport de hârtie, care a fost înmânat la domiciliu sau la reședința dumneavoastră. De asemenea, companiile publice sunt obligate să recunoască talonul de pensie electronic „ca document valabil în relațiile cu toate instituțiile și autoritățile publice” și nu au voie să limiteze furnizarea de informații sau servicii la prezentarea unui cupon de pensie pe suport de hârtie, potrivit România TV.