Actual

Se dau 20.000 de lei de la stat! Înscrierile încep pe 5 mai

schemă de ajutor de stat Voucherul medical, sursa foto ct100 biletele cfr Plafonul maxim de venituri pentru beneficiarii ajutorului social a fost majorat
sursa foto: ct100

Mulți români au primit o veste fericită atunci când s-a aflat că schema prin care oamenii câștigă aproximativ 4.000 de euro de la stat, adică 20.000 de lei, se lansează. Inițiativa Casa Verde, care oferă bani pentru instalarea de panouri fotovoltaice, a fost  lansată pe 28 aprilie, potrivit ministrului Mediului, Tanczos Barna. Pe 5 mai vor începe și înscrierile pentru persoanele fizice.

Jurnaliștii l-au interpelat pe ministrul mediului cu privire la potențiala simplificare a programului solar Casa Verde, având în vedere că instalatorii de energie solară susțin că, de fapt, acesta a devenit mai dificil, în loc să fie mai simplu.

Înscrierile încep pe 5 mai

Tanczos Barna, a împărtășit, de asemenea, câteva informații cruciale cu privire la programul Casa Verde.

„În niciun caz nu este mai îngreunat. Înţeleg supărarea unor instalatori care nu mai decid ei cine să beneficieze de această finanţare. Programul porneşte cu înscrierea instalatorilor pe 28 aprilie, cu lansarea primului apel de cereri de finanţare pe 5 mai, după care, din două în două zile, se vor lansa, pentru fiecare regiune în parte. Descărcăm de o presiune sistemul informatic astfel încât nu toată ţara aplică în acelaşi timp, ci aplicaţiile, cererile de finanţare se vor încărca de către beneficiari pe regiuni. Bugetul pe regiuni se stabileşte proporţional cu numărul de case individuale intabulate pe fiecare regiune în parte. beneficiarii potențiali sunt cei care dețin casele individuale intabulate”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, potrivit Economedia.

Oficialul susține că, anul trecut, instalatorii se ocupau de strângerea cererilor, de alegerea celor care se vor încărca în sistem mai întâi și mai târziu și chiar de alegerea celor care vor fi eligibili pentru a obține finanțare.

Procesul va fi simplificat

„A fost un model greşit pe care a trebuit să-l ducem la bun sfârşit pentru că a fost pe o finanţare parţial europeană şi unde regulile au fost stabilite de la bun început şi ele nu puteau fi modificate în timpul jocului. Am închis acel apel de proiecte. Anul trecut, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a semnat peste 40.000 de contracte. Anul acesta se încarcă buletinul de identitate şi extrasul de carte funciară, acestea sunt cele două documente cu care se poate încărca orice cerere de finanţare, trebuie să demonstreze în acelaşi timp că nu are datorii la bugetul local şi la bugetul de stat, atât”, a mai spus Tanczos Barna, adăugând că aplicaţia informatică pentru acest program este deja gata.

Pentru prima sesiune din 2019 au fost depuse peste 27.000 de cereri, iar dintre acestea, puțin peste 15.000 au fost aprobate. Dar pentru unii, procesul a durat până la trei ani. Din cele peste 43.000 de cereri care au fost depuse începând cu 2021, alte 39.000 au fost acceptate în 2022.

Mulți alții au fost șocați, în primul rând pentru că o parte din documentația din dosar trebuia refăcută pentru că expirase. Autoritățile se gândesc acum să modifice procesul și să ofere localităților controlul asupra evaluării dosarelor. Începând cu 5 mai, când autoritățile vor deschide o nouă sesiune a programului, cei care vor solicita finanțare de până la 20.000 de lei pentru a-și instala panouri solare pe casă vor putea depune din nou dosare pentru acest program.