Actual

Se plafonează adaosul comercial la alimente! Când intră în vigoare măsura

scade-pretul-mancare
sursa foto: arhiva companiei

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat o măsură crucială referitoare la adaosul comercial pentru alimentele de origine românească. Potrivit declarațiilor sale, adaosul va fi limitat. De asemenea, se va emite o ordonanță în următoarele două săptămâni pentru a stabili acest plafon al adaosului comercial. Astfel, toate alimentele produse în România vor fi afectate de această limitare a adaosului comercial. Plafonarea va fi de maximum 20%.

„În două săptămâni ordonanţa va fi finalizată, va fi pusă în dezbatere publică şi ne dorim, aşa cum ne-am dorit şi la ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial la celelalte 21 de produse alimente de bază ca românii cu venituri mici şi medii să aibă acces la alimente de bază de caşitate, româneşti, cu preţuri corecte. În ordonanţă vor fi incluse toate alimentele produse în România”, a transmis ministrul.

În legătură cu durata plafonării, aceasta urmează să fie definită. Înainte de implementare, vor fi purtate discuții cu procesatorii și cu retail-erii.

Se plafonează adaosul comercial la alimente

„Nu am intervenit niciodată cu un act normativ dacă ar fi o piaţă stabilă şi dată preţul alimentelor româneşti la raft ar fi corect”, a transmis Florin Barbu.

Ministrul Agriculturii a subliniat că această ordonanță este concepută pentru a susține produsele românești.

„Ne dorim ca toate produse româneşti, care sunt procesate cu materie primă din România, să aibă o plafonare de adaos comercial de maxim 20%. Ne dorim să protejăm acest produse româneşti şi nu ne mai dorim să vedem adaos comercial pe produsele româneşti de 60%, 70%, 80%, iar cele din import să aibă un adaos de 15 sau 16%”, a continuat oficialul.

Potrivit afirmațiilor oficiale, un exemplu concret al adaosului comercial va fi aplicat la magiunul de Topoloveni. În acest scenariu, adaosul va ajunge la 100%. În contrast, adaosul comercial la magiunul provenit din alte țări europene va fi plafonat la maxim 25%. Această diferență de adaos comercial se traduce într-un cost mai mic pentru produsele importate, cu aproximativ 7 sau 8 lei, conform digi24.ro.

Încă din data de 16 mai, ministrul Agriculturii a anunțat o nouă intervenție în domeniul limitării adaosului comercial. La acea vreme, oficialul a subliniat că măsura va fi implementată în cursul acestui an.

„Sigur că îl vom vedea anul acesta, se lucrează la acest proiect. În momentul de faţă ştim foarte bine că ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial a fost prelungită de către Parlamentul României până pe 31 decembrie – şi le mulţumesc colegilor pentru că şi astăzi vedem o scădere a inflaţiei şi astăzi vedem, din datele Institutului Naţional de Statistică, că indicele preţului de consum a scăzut pe cele 21 de alimente de baze din ordonanţa pe care noi am dat-o în Guvernul României, cu procente între 8 şi peste 30%”, a declarat oficialul, potrivit Digi24.