Actual Diverse

Şeful Biroului Vamal de Frontieră Iaşi și alți colegi sunt reţinuți pentru luare de mită. Prejudiciul adus statului este uriaș

Şeful Biroului Vamal de Frontieră Iaşi și alți colegi sunt reţinuți pentru luare de mită. Prejudiciul adus statului este uriaș
DNA Iasi

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Serviciul teritorial Iaşi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 noiembrie 2022, a şefului Biroului Vamal de Frontieră Iaşi şi a altor funcţionari din subordinea sa. Motivul: luare de mită. Acțiunile lor au cauzat statului român un prejudiciu uriaș.

Şeful Biroului Vamal de Frontieră Iaşi și alți colegi sunt reţinuți pentru luare de mită. Prejudiciul adus statului este uriaș

Dănuţ Bolohan, şef al Biroului Vamal de Frontieră Iaşi, este în arest azi pentru cinci infracţiuni de luare de mită, din care trei în formă continuată, iar Simona Andreica, funcţionar vamal în cadrul aceluiaşi birou vamal, a fost reţinută pentru complicitate la luare de mită.

Un alt funcţional vamal din cadrul aceluiași Biroulu Vamal de Frontieră Iaşi a fost reţinut pentru dare de mită în formă continuată, este Cristian Timofte.

Se estimează un prejudiciu de 58 de milioane de lei la bugetul de stat, provenit din neplata corespunzătoare a taxelor vamale.

În acelaşi dosar a fost reţinut şi administratorul unei societăţi comerciale care a dat mită.

Bolohan Dănuţ, Andreica Simona, Timofte Cristian şi omul de afaceri care a dat mită urmează să fie prezentaţi Tribunalului Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

A mai fost dispus controlul judiciar pe o durată de 60 de zile, timp în care are interdicţia de a-şi exercita funcţia, faţă de Cristian Leonard Tîrnoveanu, un alt funcţionar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iaşi. Şi el este acuzat de săvârşirea infracţiunii de dare de mită, în formă continuată.

Pe cauza dată se desfăşoară acțiunea de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

În perioada ianuarie 2022 şi până acum, funcţionari din cadrul Biroului Vamal de Frontieră din municipiul Iaşi (vamă internă), în schimbul primirii unor sume de bani, şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu pentru a favoriza o serie de societăţi comerciale care importă produse textile din Turcia, se arată în informarea procurorilor de caz.

Mărfuri nenevaluate sau subevaluate

”Prin modul de acţiune, funcţionarii vamali ar fi creat condiţiile în care administratorii societăţilor comerciale să eludeze plata taxelor vamale în sensul în care, valorile declarate în vamă să fie mai mici decât cele reale, iar controlul mărfurilor importate să fie formal sau inexistent. Controlul se făcea doar pe documente, fără verificarea efectivă a mărfurilor”, au transmis procurorii DNA prin intermediul unui comunicat media.

Modalitatea de operare pentru eludarea statului

Se pare că există un modus operandi, adică un anumit mod de operare, care a condus la eludarea statului, în proporții uriașe.

Erau prezentate documente comerciale/vamale de import, respectiv facturi externe (invoice-uri), false atât sub aspectul naturii bunurilor importate pentru a disimula faptul că produsele respective sunt contrafăcute, cât şi sub aspectul preţului declarat în vamă (pentru a se diminua valoarea taxelor vamale ce trebuie plătite de către importator).

Mărfurile astfel importate ar fi fost valorificate în centre comerciale sau magazine de profil din judeţele Iaşi, Suceava, Botoşani, Ilfov, Sibiu, Arad, Ialomiţa şi municipiul Bucureşti. „Taxa” care ar fi fost cerută pentru fiecare autocamion ce intra în vamă ar fi fost de aproximativ 300 de USD.

”Inculpatul Bolohan Dănuţ, în calitatea avută, beneficiind şi de ajutorul inculpatei Andreica Simona, ar fi pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri, printre care şi cel reţinut în prezenta cauză, suma totală de 24.500 USD.

Bolohan Dănuţ, în aceeaşi calitate, ar fi pretins şi primit de la doi subalterni, inculpaţii Timofte Cristian şi Tîrnovanu Cristinel-Leonard, foloase patrimoniale constând în sume de bani şi alte produse, pentru a fi programaţi de serviciu în intervalele orare în care în vamă ajungeau mijloacele de transport ce aparţineau societăţilor comerciale cercetate în prezenta cauză”, au mai spus procurorii anticorupţie.

Cercetările continuă pe cazul dat.