International

Șeful CIA face portretul psihologic al lui Putin. Îl numește pe liderul rus ”apostolul răzbunării”

Șeful CIA face portretul psihologic al lui Putin. Îl numește pe liderul rus ”apostolul răzbunării”

Experiența vastă a șefului CIA în Rusia oferă o perspectivă aparte asupra portretului lui Vladimir Putin, acum, în această perioadă critică de război.

Șeful CIA face portretul psihologic al lui Putin. Îl numește pe liderul rus ”apostolul răzbunării”

Liderul de la Kremlin este întruchiparea unei combinații de calități specific rusești, un „apostol al răzbunării”, potrivit lui William Burns, care a revenit, toamna trecută, la Washington, dar cu puține speranțe, și mai puține iluzii și nu prea multe vești bune pentru președintele Joe Biden și restul administrației SUA, scrie evz.

William Burns are 66 de ani și este diplomat  de carieră. În CV -ul său sunt menționate două misiuni în Rusia, inclusiv funcția de ambasador al SUA, în această țară, în perioada 2005 – 2008. Acum, el este șef al CIA, în Statele Unite.

William Burns l-a urmărit pe Vladimir Putin pentru o perioadă atât de lungă, încât se poate spune chiar că nimeni din guvernul american nu a avut o experiență mai complexă decât el, cu liderul rus.

Despre el se știe că Joe Biden l-a trimis la Moscova, toamna trecută, pentru a-l avertiza pe Vladimir Putin să nu atace Ucraina. Recunoscut pentru experiența, dar și înțelepciunea sa, William Burns este cel la care apelează elita Washingtonului, atunci când aceștia încearcă să ghicească ce va face, în continuare, liderul rus. La revenirea în țară, Burns a spus că nu vede ca oficialul rus să dea înapoi din drumul lui.

Ce crede el acum? Răspunsul nu este încurajator. El spune că să ne așteptăm la ce este mai rău. A fost realist de la început și tot ce a spus, așa a fost, spun oficialii de la Casa Albă.

Am învățat de-a lungul anilor să nu subestimez niciodată determinarea implacabilă a lui Vladimir Putin, în special în ceea ce privește Ucraina”, a declarat William Burns în fața publicului de la Georgia Tech.

Eșecul”, a spus el în fața audienței Financial Times, ”nu este ceva ce Vladimir Putin acceptă cu ușurință”.

Ca urmare a analizei îndelungate, Burns poate spune, astăzi, că Vladimir Putin este întruchiparea unei combinații de trăsături specific rusești: încrezător, irascibil, agresiv și nesigur. Șeful Kremlinului este și va rămâne un ”apostol al răzbunării”, completând totodată că, în prezent, liderul rus se află într-o stare de spirit în care nu crede că își poate permite să piardă.

Foto: twitter